Rasmussen vecht ontslag aan bij rechter

Wielrenner Michael Rasmussen begint een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever Rabobank. De Deen, als geletruidrager uit de Tour de France gezet, heeft Nederlandse advocaten ingehuurd om zijn ontslag aan te vechten.

André Brantjes bevestigde dat zijn kantoor, Brantjes en ter Huurne, door Rasmussen is ingeschakeld. Hij wil niet ingaan op de details en eerst het dossier bestuderen.

Rasmussen werd op 25 juli ontslagen omdat hij volgens Rabobank had gelogen over zijn verblijfplaats in aanloop naar de Tour. De Deen geeft toe dat hij tegenover de UCI heeft gelogen, maar beweert dat de ploegleiding wel wist waar hij was. Het rapport van de commissie-Vogelzang, die de zaak onderzocht en vond dat Rabobank genoeg reden had om de coureur te ontslaan, is volgens Rasmussen onvolledig, eenzijdig en niet-objectief.

De 33-jarige renner vindt dat hij na zes maanden nog steeds geen aanvaardbare en relevante verklaring heeft gekregen waarom hij tijdens de Ronde van Frankrijk uit het Rabo-wielerteam is gezet. Rasmussen kondigde in november aan dat er voor hem twee opties waren: „We komen tot een schikking of ik stap naar de rechter.”

Gisteren liet zijn Deense advocaat Karoly Nemeth weten dat hij lang genoeg gewacht heeft. „Het is fijn dat er nu een rechtszaak in Nederland komt”, verklaarde Nemeth in een persbericht. Hij gaat nauw samenwerken met Brantjes en Ter Huurne. „Tijdens de rechtszaak kunnen de Nederlandse teamleiders een waarheidsgetrouwe weergave van wat zij weten niet meer ontwijken. Tot nu toe hebben ze geen eerlijke uitleg gegeven en dat moet stoppen.”

Henri van der Aat, interim-directeur van de wielerploeg van Rabobank, is niet verrast door de stap van Rasmussen. „Hij heeft al eerder gedreigd met een rechtszaak”, zei hij gisteren. „Maar tot nu toe is hij nog niet met nieuw bewijs gekomen.”

Volgens Van der Aat is Rasmussen volkomen terecht ontslagen. „Dat is ook bevestigd door de onderzoekscommissie. Door te liegen over zijn verblijfplaats heeft hij langdurig dopingcontroles ontlopen. Er is geen enkele aanleiding om te geloven dat de ploegleiding daarvan wist.” (ANP)