Proces tegen Bouterse kan gewoon doorgaan

PARAMARIBO/ROTTERDAM. Het proces in Suriname over de Decembermoorden kan gewoon doorgaan. De krijgsraad in Paramaribo acht zichzelf bevoegd om hoofdverdachte Desi Bouterse voor dit strafbare feit te berechten. Dat hebben de rechters gistermiddag besloten. Twee weken geleden had de advocaat van Bouterse betoogd dat zijn cliënt ten tijde van de moorden in 1982 weliswaar militair was, maar vooral `ambtsdrager`, belast met regeermacht. Daarom zou niet de krijgsraad, maar een gewone rechtbank moeten oordelen over de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag standrechtelijk werden doodgeschoten. Maar de krijgsraad vindt dat Bouterse wel degelijk als oud-militair kan worden berecht. De zaak, die naar verwachting een jaar gaat duren, is verschoven naar eind januari.