Politiestaking 9 januari

Geüniformeerde agenten en rechercheurs gaan vanaf 9 januari in staking. Dat heeft de Nederlandse Politiebond (NPB) vanmiddag besloten.

Daarmee zet ’s lands grootste politiebond minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) onder druk in de onderhandelingen over een nieuwe cao. „Als Ter Horst niet met nieuwe voorstellen komt, zullen we vanaf 9 januari met langdurige werkstakingen beginnen”, zegt cao-onderhandelaar Jan Willem van de Pol. „Er zullen maar zeer beperkt agenten op straat zijn. Ook rechercheurs zullen hun werk onderbreken.”

Vanaf vrijdag stoppen leden van de bond al met het uitschrijven van boetes voor lichte overtredingen. De NPB sluit zich daarmee aan bij de acties van de kleinere bonden ACP en ANPV.

Evenementen, ook voetbalwedstrijden, zullen wellicht moeten worden geschrapt, verwacht de NPB. „Schrijnende zaken” worden nog wel door rechercheurs opgepakt. Maar de oplossing van bijvoorbeeld financieel-economische delicten zal zeker vertraging oplopen, zegt Van de Pol.