Meer voetbal live en later begin samenvattingen

De strijd om de voetbalrechten is weer begonnen. De clubs willen meer live-wedstrijden op abonnee-tv. Samenvattingen op zondag beginnen om 20.00 uur.

Blijft het voetbal bij RTL? Krijgt Studio Sport de samenvattingen terug? Of verovert BSkyB de Nederlandse markt? De miljoenendans om de voetbalrechten is weer begonnen.

Eredivisie CV, het vertegenwoordigend orgaan van de achttien clubs in de eredivisie, maakte gistermiddag de tender voor de voetbalrechten bekend. Tv-zenders kunnen de komende maand inschrijven op verschillende pakketten (zie inzet). De procedure moet in februari zijn afgerond.

De Nederlandse voetballiefhebber hoeft zich het komend seizoen niet te vervelen. Zo lang hij maar betaalt. Eredivisie CV legt in de tender de nadruk op live-wedstrijden op abonnee-tv. De organisatie wil zeker zes rechtstreekse wedstrijden per weekend laten uitzenden. Eén op vrijdagavond, twee op zaterdagavond en drie op zondagmiddag. De laatste wedstrijd moet op zondag om zes uur beginnen.

Om geen concurrent van zichzelf te zijn, verlaat Eredivisie CV het ‘heilige’ tijdstip van zondag zeven uur. De samenvattingen zullen pas om acht uur te zien zijn. „Het is wel wat om te breken met de traditie van zeven uur”, zegt Jan de Jong van de NOS. „Dat is bijna cultuurgoed in Nederland. Het is een risico. Om acht uur is ook veel meer concurrentie van andere programma’s.” Het voetbal is volgens De Jong de afgelopen drie seizoenen al bijna een miljoen kijkers kwijtgeraakt sinds Talpa/Tien en later RTL 4 de samenvattingen gingen uitzenden. Ook Jaap Paulsen van RTL 4 noemt het een risico dat de samenvattingen op zondagavond een uur later te zien zijn.

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV, zegt dat de clubs juist hebben geprobeerd om het pakket op het open net zoveel mogelijk intact te laten. Ondanks het debacle van Sport7 gelooft Eredivisie CV nog steeds in voetbal op betaal-tv. Tielbeke: „Een logische ontwikkeling als je kijkt naar andere landen. Nederland is het enige land waar meer is betaald voor de samenvattingen dan voor live-wedstrijden.”

Een van de opties in de tender is een ‘Eredivisie Kanaal’: de clubs houden de productie van de live-wedstrijden in eigen hand. Eredivisie CV kijkt begerig naar Engeland waar het voetbal zeer succesvol geëxploiteerd wordt op betaal-tv van BSkyB. Dat bedrijf zou willen bieden op de Nederlandse rechten.

Volgens De Jong van de NOS is voetbal op betaal-tv nu nog geen succes omdat het (gratis) aanbod op het open net zo groot is. Drie jaar geleden kregen de clubs bijna 70 miljoen euro per jaar voor de rechten. John de Mol betaalde voor de samenvattingen 35 miljoen euro per jaar.

Die bedragen zijn dit keer niet aan de orde, verwachten NOS en RTL. Paulsen (RTL): „Wij hebben interesse, want het is aantrekkelijk om de zondagavond te beginnen met 2 miljoen kijkers, maar niet tegen elke prijs.”

Lees de samenvatting van de tender via nrc.nl/media

    • Jan Benjamin