Let bij overstappen naar andere ziektekostenverzekering niet op premie

Het zoeken van een nieuwe zorgverzekeraar kan nog tot 31 januari 2008. Maar het vergt wel even inspanning om een goede keuze te maken.

Wie niet tevreden is over zijn huidige ziektekostenverzekering, heeft tot 1 januari om dat te veranderen. Daarna ligt de verzekering weer voor een jaar vast. Wie opzegt heeft tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Het vinden van een goede ziektekostenverzekering is niet eenvoudig. „Je moet er echt goed voor gaan zitten”, zegt Marcel van Beusekom, woordvoerder van de Consumentenbond. „Een ziektekostenverzekering kies je niet in tien minuten. Het is complexe materie. De dekking van de basisverzekering is weliswaar voor iedereen gelijk maar er zijn grote verschillen in de aanvullende pakketten.”

Hoe is een goede verzekering te vinden?

1Let niet op de hoogte van de premie. Althans, niet in eerste instantie. „Breng eerst je eigen wensen en verwachte zorgbehoefte in kaart”, zegt Maike Krommendijk, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie. „Voor een deel is dat natuurlijk koffiedik kijken, omdat je niet weet of je in 2008 ziek wordt. Toch is een aantal zaken juist goed voorspelbaar. Zo kun je vaak best inschatten of je komend jaar een nieuwe bril nodig hebt of dat er hoge tandartskosten aankomen. Dat is van belang om mee te nemen bij de keuze van je verzekeraar.”

2Maak een eerste selectie via betrouwbare vergelijkingssites. Daarbij is het oppassen geblazen want er zijn sites die onafhankelijk lijken maar dat in werkelijkheid niet zijn. „Goede, onafhankelijke sites zijn in elk geval kiesbeter.nl van het ministerie van Volksgezondheid, en de zorgvergelijker van de Consumentenbond”, zegt Krommendijk.

Zoek bij deze eerste selectie zo breed mogelijk, raadt Van Beusekom van de Consumentbond aan. „Staar je bijvoorbeeld niet blind op zogenaamde doelgroeppolissen, zoals speciale verzekeringen voor vegetariërs of niet-rokers. Die kunnen best interessant zijn, maar niet per se voor iedereen uit die doelgroepen. Je eigen zorgvraag is belangrijker.”

Hetzelfde geldt voor collectieve verzekeringen via de werkgever.

3Kijk naar de details. Als er na de internetselectie een handjevol interessante verzekeringen overblijft, is het zaak om de polis in detail door te nemen. „Sommige verzekeringen hebben beperkende voorwaarden die soms erg relevant zijn”, zegt Van Beusekom. „Zo zijn er verzekeringen die een bril pas vergoeden vanaf een bepaalde sterkte. Iemand die daar net onder zit, vist dan achter het net. Dat soort detailinformatie is belangrijk maar komt vaak niet boven tafel bij de internetselectie.”

Het is ook van belang te letten op het verschil tussen restitutie- en naturapolissen. Van Beusekom: „Een naturapolis is vaak goedkoper, maar als verzekerde ben je voor niet-spoedeisende hulp aangewezen op zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Als je naar een ander ziekenhuis gaat, moet je bijbetalen.”

Blijven er na het bestuderen van de polisvoorwaarden nog steeds meerdere verzekeringen over, pas dán is het zaak om naar de hoogte van de premie te kijken. „Ik heb de indruk dat veel Nederlanders het precies andersom aanpakken. Ze laten zich te weinig door de inhoud van de polis leiden”, aldus Jan van Pernis, onafhankelijk verzekeringsadviseur. „Ik word regelmatig door mensen gebeld die een goedkope aanbieding hebben gezien en zich afvragen waarom hun eigen verzekering een paar tientjes in de maand duurder is. Het is natuurlijk altijd goed om dat alternatief te onderzoeken, maar doe dat wel op basis van de eigen zorgbehoefte.”

De premie staat overigens niet helemaal vast. Van Pernis: „Je kunt vaak wat variëren met de hoogte van het vrijwillig eigen risico. Dat beïnvloedt de premie.”

4 Zeg de oude verzekering niet op voordat de nieuwe is afgesloten. Van Beusekom: „Sommige verzekeraars stellen strenge toelatingseisen voor de aanvullende pakketten, bijvoorbeeld om iemands medische geschiedenis.”

De Consumentenbond raadt mensen daarom aan om eerst een nieuwe verzekering af te sluiten voordat ze de oude opzeggen. „Het is dus toch verstandig alles al in december te regelen.”

Kijk voor meer hulp bij het kiezen van een nieuwe passende zorgverzekering op www.kiesbeter.nl of www.vektis.nl