Lekker eten, net als een Chinees

Vanaf nu iedere maand in nrc.next: een top-15 van de coolste dingen in de wereld.

Initiator Carl Rohde: „Ik wil trends in een breder referentiekader plaatsen.”

14 Lasergraffiti Enorme ‘tags’ op gebouwen. Maar dan van licht! Het ‘Graffiti Research Lab’ maakt met behulp van lasers, beamers en laptops een nieuwe, en zeer tijdelijke, kunstvorm. Onlangs nog te zien in Rotterdam en op de museumnacht van Amsterdam. Bekijk een lasergraffitivideo via nrcnext.nl/mijnnext 14 Lasergraffiti

Het gaat niet om een hip horloge dat ook nog je stappen telt. Het gaat namelijk niet om gadgets. Het gaat ‘academisch trendwatcher’ Carl Rohde (54) met zijn ‘top 15 coolest worldwide’ om de mentaliteit achter coole dingen. En zo kan een weblog met plekken waar je als een ‘local’ kunt eten op nummer 1 van zijn eerste top-15 terechtkomen.

Op de website www.likealocal.cn geeft Mark Elliott – een Brit die in China woont – de bezoeker tips waar je in Shanghai lekker Chinees kunt eten. „Deze site is een prachtig voorbeelds van de kracht van Web 2.0: de gebruiker helpt andere gebruikers”, aldus Rohde.

Een netwerk van twintig gesettelde trendwatchers en jonge ‘coolhunters’ van over de hele wereld stuurt Rohde maandelijks hun coolste observaties. Onder hen: journalist Mark Simpson, die in 1994 de term metroseksueel bedacht. Maar ook: managementadviseur B. Joseph Pine II, onder meer auteur van het veelbesproken boek De beleveniseconomie uit 2000.

Op basis van de tips van dit selecte gezelschap stelt Rohde maandelijks een top-15 samen, die vervolgens wordt gepubliceerd in deze krant. Daarbij probeert Rohde door alle coole dingen trends te zien. „En die trends wil ik dan in een breder referentiekader plaatsen.”

Oneens met deze top-15? Discussier mee via nrcnext.nl. Bekijk de site van Carl Rohde via www.signsofthetime.nl

    • Ward Wijndelts