Krijgsraad bevoegd om Bouterse te berechten

Het proces over de Decembermoorden in Suriname kan gewoon doorgaan. De krijgsraad in Paramaribo acht zich bevoegd om hoofdverdachte en ex-legerleider Desi Bouterse te berechten.

Twee weken geleden betoogde de advocaat van Bouterse dat zijn cliënt ten tijde van de moorden in 1982 weliswaar militair was, maar vooral ‘ambtsdrager’, belast met regeermacht. Daarom zou niet de krijgsraad, maar een gewone rechtbank moeten oordelen over de Decembermoorden.

De krijgsraad oordeelde maandag dat Bouterse wel degelijk als oud-militair moet worden berecht. De rechtszaak werd meteen vervolgd in de preliminaire fase. Daarin wierp Bouterse’s advocaat nieuwe bezwaren op. Hij vindt dat de dagvaarding nietig is en dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk zou moeten worden verklaard. Ook twijfelt hij over de verjaringstermijn van het delict. Bovendien zou vervolging, in tegenstelling tot een waarheidscommissie, niet in het algemeen belang van Suriname zijn. De zaak gaat op 28 januari verder. Naast Bouterse staan nog 22 andere verdachten terecht.

Nieuwsthema over de Decembermoorden: www.nrc.nl