Koopkracht grootst in Ierland, Luxemburg en Nederland

Brussel. De koopkracht van Nederlanders behoort tot de grootste van Europa. Alleen in Ierland en Luxemburg kunnen inwoners gemiddeld meer met hun inkomen kopen dan in Nederland. Dit blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europees Bureau voor Statistiek, gisteren heeft gepubliceerd. Eurostat hanteert de zogenoemde `koopkracht standaard`, waarbij niet naar het inkomen in euro`s wordt gekeken, maar waarbij ook rekening wordt gehouden met de hoogte van de prijzen. Met een Europees gemiddelde van 100 als uitgangspunt bedraagt de koopkracht standaard in Nederland 131. Luxemburg heeft de hoogste standaard (280), gevolgd door Ierland (146); de laagste is die van Bulgarije (37). De standaard voor andere West-Europese landen ligt tussen 120 (België) en 128 (Oostenrijk). Balkanlanden hebben de laagste koopkrachtstandaard, met Albanië (21) als allerlaagste. De koopkrachtstandaard van Turkije bedraagt 31 volgens Eurostat.