Kirgizië na verkiezingen eenpartijstaat

bisjkek. Bij de parlementsverkiezingen in Kirgizië zijn zondag volgens de nog voorlopige uitslag alle negentig zetels veroverd door de partij Ak Zjol, de partij van president Koermanbek Bakijev. De oppositie heeft de regering beschuldigd van fraude en ook internationale waarnemers hebben kritiek geuit. Volgens de nationale kiescommissie kreeg Ak Zjol gisteren bijna 48 procent van de stemmen. Geen enkele oppositiepartij voldeed aan de voorwaarden om in het parlement te komen. Als Ak Zjol inderdaad alle zetels in het parlement krijgt en Kirgizië de facto een eenpartijstaat wordt, wordt voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1991 gebroken met een traditie. Kirgizië is de afgelopen zestien jaar de meest democratische en de meest liberale van de vijf republieken in Centraal Azië geweest. De oppositie zegt dat bij de verkiezingen is gefraudeerd. Ze heeft met acties gedreigd als ze niet in het parlement komt.