Kamerlid wil Holland Huis in New York

DEN HAAG. Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil dat minister Ronald Plasterk van Cultuur initiatieven onderneemt om te komen tot een Holland Huis in New York. Daar zou aandacht moeten worden besteed aan het Nederlandse erfgoed in die stad, maar het moet ook een springplank worden om het Nederlandse cultuurgoed in de Verenigde Staten aan de man te brengen. Van der Ham presenteerde zijn voorstel gisteren tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer. Wat hem betreft zou het Holland Huis, dat ook Stuyvesant Huis of New Amsterdam Huis kan heten, in 2009 moeten worden geopend. In dat jaar wordt herdacht dat de Nederlanders 400 jaar geleden de stad New York stichtten. Van der Ham wijst erop dat in steden als Parijs, Brussel en Jakarta wel al aan Nederland gewijde instellingen zijn.