Japan schiet met succes raket uit lucht

Japan heeft vanmorgen voor het eerst met succes een ballistische raket uit de lucht geschoten. Na de Verenigde Staten is Japan het tweede land ter wereld dat een raket met eenzelfde omvang en snelheid als die uit het Noord-Koreaanse arsenaal heeft onderschept.

Het nepdoelwit werd afgevuurd vanaf een Amerikaanse lanceerinstallatie op het Hawaiiaanse eiland Kauai en na drie minuten op 160 kilometer hoogte neergehaald met een door de VS ontwikkelde Standard-3-raket vanaf het Japanse marineschip JS Kongo. De test kostte 55 miljoen dollar.

Japan en de VS zijn nauwer gaan samenwerken op het terrein van raketontwikkeling nadat Noord-Korea in 1998 een test uitvoerde met de lange-afstandsraket Taepodong-1, die toen over het noorden van Japan vloog. Het vanmorgen afgevuurde doelwit was vergelijkbaar met de middellange-afstandsraket Nodong, waarover Pyongyang eveneens beschikt.

„Dit was een monumentale gebeurtenis in de Japans-Amerikaanse veiligheidsrelatie”, zei een medewerker van het Japanse ministerie van Defensie op Kauai. Minister van Defensie Shigeru Ishiba waarschuwde echter dat de techniek nog niet perfect is. „We nemen één stap tegelijk. Dat het deze keer werkte betekent nog niet dat we er 100 procent op kunnen vertrouwen”, zei hij in Tokio. Uiteindelijk wil Japan vier oorlogsschepen uitrusten met de techniek.

Tokio haalt met de test de banden met de VS aan, maar de relatie met China zal er niet door verbeteren. Peking vreest dat Japan te hulp schiet als de Amerikanen Taiwan verdedigen bij een Chinese militaire actie tegen het eiland. Amerika onderschrijft het Chinese standpunt dat Taiwan een Chinese provincie is, maar maakt zich evenals Japan ongerust over de verhoogde Chinese defensieuitgaven. Eerder dit jaar vernietigde China met succes een satelliet met een vanaf de grond afgeschoten middellange-afstandsraket.

Peking reageerde vanmorgen mild: „We [..] hopen dat de [..] Japanse acties bevorderlijk zullen zijn voor het bewaken van vrede en stabiliteit in de regio”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (Reuters, AP, BBC)