ISU geeft Kuipers bronzen plak terug

TURIJN. De internationale schaatsunie ISU heeft gisteren besloten Simon Kuipers zijn bronzen medaille, die hij op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Calgary kwijtraakte, terug te geven. Kuipers versloeg daar de Amerikaan Shani Davis en werd gehuldigd als de nummer drie. Enkele uren na afloop ontnam hoofdscheidsrechter Jim McClements de DSB-schaatser echter die plak, omdat de tijdwaarneming Kuipers een langzamere tijd had gegeven dan Davis. Tot ontsteltenis van de Nederlander negeerde de Canadese arbiter de fotofinish waarop duidelijk te zien was dat Kuipers zijn opponent had verslagen. Davis zal overigens toch deelnemen aan het wereldkampioenschap sprint, op 19 en 20 januari in Heerenveen. Davis liet aanvankelijk doorschemeren liever niet in januari naar Europa te komen, maar na een gesprek met DSB-directeur Toon Gerbrands besloot hij zich toch beschikbaar te stellen.