Internet Weblog van de dag

Schaaktrol. In zijn weblog Schaken doet Hans Ree verslag van de laatste partij tussen Kamsky en Shirov in de finale van het World Cup toernooi, die hij volgde op de website www.chessvibes.com. Net als op andere sites konden de kijkers niet alleen de partij volgen, maar ook commentaar geven.

„Tussen al die redelijke commentaren was er opeens iemand die de naam ‘vraagteken’ had aangenomen en vroeg: „Weet iemand of slaan verplicht is bij schaken?”

Er ging een afgrond voor me open. Ik stelde me voor dat ik commentaar gaf op een partij van spelers van de wereldtop, bijvoorbeeld op het Corustoernooi. Je vertelt wat Kasparov vroeger in die stelling gedaan heeft, je hebt het over ingewikkelde openingsanalyses die tot de twintigste zet gaan, en opeens is er dan iemand die vraagt of slaan verplicht is.

Ik denk eigenlijk dat het een geintje van dat vraagteken was. Zo iemand wordt in de internetwereld een trol genoemd, iemand die met onzinnige vragen en opmerkingen onzinnige discussies op gang wil brengen.

Omdat loodzware ernst tegenwoordig als burgerplicht geldt, is de trol met zijn flauwe geintjes niet populair. Eerlijk gezegd vond ik dit wel een goed geintje. Het kwam bij me aan als een mokerslag en deed me nog eens beseffen dat je altijd moet denken aan het publiek waarvoor je werkt.”

Zie het weblog van Hans Ree op nrc.nl/schaken.