Hij heeft ons uit de Quote geplukt

Dit is straks verleden tijd. dv098019

Naam: Patrick MeerenLeeftijd: 29Uitvinding: opvouwbare medicijnendoordrukstrip (Blip)Geïnvesteerd: 50.000 euro

Hoe kwam u op het idee?

„Het is eigenlijk geboren uit frustratie. Ik scheurde een losse pil van een plastic strip af, dan krijg je een soort cactus. Toen ik hem vervolgens in mijn broekzak stopte…”

Was u gewond?

„Nou, je voelt wel iets prikken. Wat je noemt een eurekamoment. Mijn zus Anouk deed de Design Academy in Eindhoven, ik studeerde toen bedrijfseconomie. We bedachten dat zo’n strip eigenlijk ronde hoeken moet hebben, en vervolgens zijn we gaan nadenken hoe je medicijnstrips aan elkaar kunt verbinden. Anouk is met de ideeën bezig gegaan, en ze ontwikkelde de Blip, een afkorting voor Blister Package. Bij ons product zitten de medicijnenstrips anders aan elkaar, zodat ze minder ruimte innemen.”

En toen?

„We hebben eerst een voorbeeld geknipt en geplakt. Daarmee kregen we een Kleine Innovatievoucher van het Ministerie van Economische Zaken: een bedrag van 2.500 euro. Met dat geld konden we TNO inschakelen om het prototype te verbeteren. We schreven een businessplan, en met de verbeterde prototypes kregen we een Grote Innovatievoucher van 7.500 euro. Die voucher krijg je op voorwaarde dat je ten minste eenderde van het benodigde bedrag zelf investeert.”

Waar haalden jullie dat geld vandaan?

„We hadden inmiddels ook drie eerste prijzen bij de New Venture Ondernemingswedstrijd gewonnen…”

Hoeveel prijzengeld was dat?

„Ik kijk even naar de ingelijste cheques achter mij. Opgeteld 6.500 euro. Verder hebben we een lening afgesloten bij Starterslift, een stichting die helpt innovaties te realiseren. Van de stichting kregen we ook een coach. De lening bedroeg 35.000 euro. In totaal hebben we nu dus zo’n 50.000 euro geïnvesteerd.”

Jullie benaderen nu marktpartijen?

„We doen geen koude acquisitie, maar gebruiken ons netwerk. Een directeur van een verpakkingsbedrijf heeft ons uit de Quote geplukt toen we de New Venture-prijs wonnen, hij helpt ons.”

Wanneer zijn jullie rijk?

„We hopen binnen twee jaar te gaan verdienen. We willen niet zelf gaan produceren, maar de licentie uitgeven. Er worden miljarden pillenstrips gemaakt, en het is onze ambitie om van ons product een nieuwe standaard te maken.”

Ewout Lamé