Gierst + mond = vrede

Gierst + mond = vrede Onderhoudend en leerzaam noemt Marianne Vermeijden het ‘prachtboek’ Het karakter van China. (Balans, € 29,95). Het verhaal van de Chinezen en hun schrift van de Zweedse sinologe Cecilia Lindqvist. ‘Enkele voorbeelden: het karakter van boom + kinderen = pruim; het teken van mens + woord = vertrouwen; en, nog een mooie, gierst + mond = vrede of harmonie, omdat iedereen gevoed is. Behalve met talloze afbeeldingen die de metamorfoses van de karakters illustreren, houdt Lindqvist je bij de les met haar kennis over het verleden en voortbestaan van prehistorisch China. In Beijing bijvoorbeeld vliegen nog musicerende duiven met bamboefluitjes aan hun staartveren en de nazaten van Confucius, de 79ste generatie, wonen nog steeds bij de heilige berg Taishan, in Qufu, waar de meester in 551 v. Chr. geboren werd. Nooit geweten dat de eunuch Zheng He in de 15de eeuw met een vloot van 300 jonken en 27.000 bemanningsleden langs 37 Aziatische landen voer. Niet om ze te bezetten, maar om namens de keizer respect te tonen jegens andere leiders en andere goden en om handel te drijven.’ Het karakter van China

Onderhoudend en leerzaam noemt Marianne Vermeijden het ‘prachtboek’ Het karakter van China. (Balans, € 29,95). Het verhaal van de Chinezen en hun schrift van de Zweedse sinologe Cecilia Lindqvist.

‘Enkele voorbeelden: het karakter van boom + kinderen = pruim; het teken van mens + woord = vertrouwen; en, nog een mooie, gierst + mond = vrede of harmonie, omdat iedereen gevoed is. Behalve met talloze afbeeldingen die de metamorfoses van de karakters illustreren, houdt Lindqvist je bij de les met haar kennis over het verleden en voortbestaan van prehistorisch China. In Beijing bijvoorbeeld vliegen nog musicerende duiven met bamboefluitjes aan hun staartveren en de nazaten van Confucius, de 79ste generatie, wonen nog steeds bij de heilige berg Taishan, in Qufu, waar de meester in 551 v. Chr. geboren werd. Nooit geweten dat de eunuch Zheng He in de 15de eeuw met een vloot van 300 jonken en 27.000 bemanningsleden langs 37 Aziatische landen voer. Niet om ze te bezetten, maar om namens de keizer respect te tonen jegens andere leiders en andere goden en om handel te drijven.’