Flink wat zon

Het dunne ijslaagje zal geleidelijk verder aandikken, want tot aan het begin van het weekeinde vriest het tijdens de nachtelijke uren meerdere graden en komt de temperatuur ’s middags amper 1 of 2 graden boven nul. Daarbij is er behoorlijk wat ruimte voor de zon.

Vanavond en vannacht blijft er een licht noordoostelijk briesje waaien en koelt het veelal af tot min 3 of 4 graden. Het zal wat nevelig aandoen, maar voor mist lijkt de lucht te droog te zijn.

Morgen is er over het algemeen flink wat zon. Alleen de noordelijkste regio’s zijn gevoelig voor enkele wolkenvelden. De meest uitgestrekte bewolking zal zich echter ten noorden van de Wadden manifesteren, met uitlopers over Denemarken en Noordoost-Duitsland. Met de zon erbij komt de temperatuur vanaf de late ochtend tot tegen zonsondergang iets boven het vriespunt te liggen. De oostelijke bries is daarbij zwak tot matig, 2 tot 3 Beaufort.

Donderdag en vrijdag valt de wind grotendeels weg en kan het in de overwegend heldere condities ’s nachts wat verder afkoelen. Op meerdere plaatsen zal het tot 5 of 6 graden vorst komen. Wie de ijzers onderbindt om een baantje te trekken, kan dat doen bij +1 graad.

Terwijl het bij ons rustig winterweer is, hebben Portugal en delen van Spanje te maken met onstuimig weer. Er valt voorlopig veel regen en hogerop lokaal sneeuw en er staat een zeer stevige zuidoostenwind.