Film van de dag

Antonio Banderas en Tom Hanks in Philadelphia Philadelphia Year: 1993 Director: Jonathan Demme Antonio Banderas Tom Hanks PHOTOS12

Philadelphia. De eerste Hollywoodfilm over aids is niet zomaar een goed gemaakte, berekenende productie die het grote publiek door middel van Tom Hanks rijp maakt voor het thema, maar een uitgebalanceerde, elliptische verhandeling over hypocrisie en de macht van de liefde. Advocaat Hanks tracht in een proces zijn recht te halen, omdat hij meent ontslagen te zijn wegens zijn ziekte. Zijn verdediger, Denzel Washington, heeft nog nooit een homoseksueel van dichtbij gezien, laat staan een aidspatiënt, en raakt langzaam zijn eigen angst voor vergankelijkheid en niet-stereotiep mannelijk gedrag kwijt. Bijna terloops weet regisseur Jonathan Demme – in zijn eerste film na The Silence of the Lambs – de moeilijkste scènes naar zijn hand te zetten. Tom Hanks won in 1994 een Oscar voor zijn hoofdrol, Bruce Springsteen kreeg er een voor het liedje Streets of Philadelphia. (Jonathan Demme, 1993, VS). RTL7, 20.30-22.30u.