Fidel Castro zinspeelt op zijn pensioen

De 81-jarige Cubaanse leider Fidel Castro zou overwegen om met pensioen te gaan. In een brief die gisteren werd voorgelezen op de Cubaanse staatstelevisie laat Castro weten niet voor altijd vast te zullen houden aan de macht. Hij zegt de jonge generatie niet in de weg te willen staan.

„Mijn belangrijkste taak is niet vasthouden aan het ambt, maar het uitdragen van de waardevolle ervaringen en ideeën uit het uitzonderlijke tijdperk waarin ik heb geleefd.”

Castro zei niet wanneer, hoe en óf hij afstand zal doen van de macht. De afgelopen zestien maanden heeft Castro zich niet meer in het openbaar vertoond. In juli 2006 onderging hij een spoedoperatie aan zijn darmen. Zijn gezondheid is sindsdien voortdurend onderwerp van speculaties. Na zijn operatie heeft hij de macht tijdelijk overgedragen aan zijn jongere broer Rául (76).

Hoewel Castro zegt niet vast te willen houden aan de macht, refereert hij in dezelfde brief aan de onlangs honderd jaar geworden architect Oscar Niemeyer. „Ik denk net als Niemeyer dat je tot het einde door moet gaan met waar je voor staat.”

In Cuba is verdeeld gereageerd op de brief. Volgens een onafhankelijke Cubaanse journalist is Castro’s boodschap een keerpunt voor Cuba „Dit geeft ons hoop dat er weer beweging komt in onze samenleving”. Maar sceptici denken dat het niet meer is dan een poging van Castro om zijn imago op te poetsen.

Fidel Castro is sinds de revolutie van 1959 aan de macht. Op 20 januari zijn er verkiezingen voor een nieuw parlement. Fidel Castro is nog altijd kandidaat voor herverkiezing. (AP, BBC)