Ex-topman US Foodservice betaalt Ahold 5,6 miljoen euro

Oud-bestuursvoorzitter Jim Miller van groothandel US Foodservice betaalt 8 miljoen dollar (5,6 miljoen euro) schadevergoeding aan supermarktbedrijf Ahold. Dat zijn partijen overeengekomen, zo heeft Ahold vandaag bekendgemaakt.

Ahold houdt Miller medeverantwoordelijk voor de boekhoudfraude die begin 2003 bij het Amerikaanse onderdeel werd ontdekt. Miller en Ahold waren al enige tijd in gesprek over een schikking, „om een kostbaar en langdurig civiel proces” voor de Amerikaanse rechter te voorkomen, aldus de woordvoerder van Ahold. Twee weken geleden werd het begin van dit proces voor de rechtbank in Baltimore opgeschort in afwachting van deze schikking.

De schadevergoeding bestaat voor het grootste deel uit de bonussen die Miller over de jaren 2000, 2001 en 2002 kreeg en die hij nu terugbetaalt. Voor die jaren moesten de jaarrekeningen worden herzien wegens de fraude. Een klein deel van de schadevergoeding is salaris dat Miller in de laatste maanden van zijn dienstbetrekking bij Ahold ontving. Toen Miller moest vertrekken bij US Foodservice en als bestuurder van moederconcern Ahold, werd hij nog korte tijd doorbetaald.

Miller kreeg na zijn vertrek geen afscheidsbonus. Hij heeft ook zijn claim tegen Ahold van 28 miljoen dollar ingetrokken. Hij eiste dit bedrag, omdat hij onterecht zou zijn ontslagen.

De woordvoerder van Ahold zegt „heel tevreden” te zijn over de schikking: „In plaats van dat we moeten betalen aan hem, moet hij betalen. Dat was de doelstelling.” Het moederconcern van supermarktketen Albert Heijn stelt dat Miller door zijn toedoen Ahold een schade heeft toegebracht van 494 miljoen dollar.

Met de overeenkomst zijn alle belangrijke gerechtelijke procedures bij Ahold afgerond. Bijna alle juridische zaken werden uiteindelijk geschikt. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een regeling getroffen met aandeelhouders. Zij claimden financiële schade na een koersval van het aandeel als gevolg van de boekhoudfraude. Het bedrijf heeft 1,1 miljard dollar betaald aan gedupeerde beleggers.

In oktober trof Ahold na vier jaar onderhandelen schikkingen met oud-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven van Ahold en voormalig financieel bestuurder Michiel Meurs. Zij moesten Ahold respectievelijk 5 miljoen euro en 600.000 euro betalen.