Europees hof is de enige hoop voor ons vrouwen

Langgeleden was ik een lauwe feministe. Maar het besluit van de Raad van State over de SGP maakt mij ineens vlammend lila (NRC Handelsblad, 5 december). Vrouwen hebben genoeg andere mogelijkheden om politiek te bedrijven - net als zwarten en bruinen de vrijheid hebben een disco te zoeken die hen wel accepteert, en homo`s om `s nachts naar een gewone bar te gaan, een andere route te lopen of überhaupt in een andere buurt of stad te gaan wonen.

Als een moslimgroepering dit zou verzinnen en dan ook nog van hogerhand aanspraak op subsidie zou kunnen maken, zou `ons` land te klein zijn. Zoveel verschil zit er blijkbaar niet tussen `ons` land en Afghanistan, waar we willen dat vrouwen naar school gaan. We zijn intussen wel wat verder, maar de manier van denken is hetzelfde.

Vrouwen zijn weer eens tweederangs burgers. We zijn gelijk voor de wet, maar dat is dan ook alles. We kunnen ons niet eens op onze bloedeigen Grondwet beroepen. Onze enige hoop is het Europese hof, weer een aantal jaren verder.

En dan het ontbreken van reacties, ook van de kant van de pers. Iedereen is dit kleine voorval een dag later alweer vergeten. Van der Vlies zegt en vindt dat hij geen boef is. Maar dat zeggen en vinden die mannen in Afghanistan vast ook.