Dertien activisten Islamitische Jihad door Israël gedood

Dertien activisten van Islamitische Jihad zijn vannacht gedood door het Israëlische leger in de Gazastrook. Dat hebben Palestijnse bronnen vanochtend bevestigd. Onder de doden is de commandant in de Gazastrook, Majed Harazin, die volgens een Israëlische legerwoordvoerder het bevel voerde over de commando’s die raketten op Israël afvuren. Ook een raketbouwer werd gedood.

Islamitische Jihad, een kleine, radicale groep die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de raketlanceringen vanuit de Gazastrook, heeft gezworen zich te wreken. „Het lijdt geen twijfel dat we een zwaar verlies hebben geleden”, aldus een leider van Islamitische Jihad.

Harazin werd samen met een tweede militant gedood bij een Israëlische luchtaanval. Een derde overleed later aan zijn verwondingen. Bij een tweede luchtaanval op de Gazastrook vonden nog vier leden van Islamitische Jihad de dood. Een Israëlische raket doodde vanochtend vroeg drie militanten toen ze na het ochtendgebied een moskee in het noorden van Gaza verlieten. Bij andere aanvallen vielen nog eens drie doden.

Daarbij vielen geen slachtoffers. „Ik kan zeggen targeted killings [liquidaties in Israëlische termen] in de Westelijke Jordaanoever hebben geleid tot een drastische vermindering van het aantal terreuraanslagen en [..] in de Gazastrook zeker het aantal raketten verminderen”, zei vicepremier Chaim Ramon. Vanochtend werden opnieuw verscheidene raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Sinds 2001 zijn bij dergelijke raketbeschietingen in totaal 12 Israëliers gedood. In totaal zijn sinds september 2000 en tot 15 december dit jaar 1.028 Israëliërs gedood en 4.376 Palestijnen. (AFP, Reuters, AP)