Britse regering raakt weer gegevens van miljoenen kwijt

De Britse regering is opnieuw in opspraak geraakt door het verlies van persoonlijke gegevens van miljoenen burgers. De minister van Verkeer, Ruth Kelly, maakte gisteren bekend dat de gegevens van drie miljoen mensen die zich hadden aangemeld voor het theoriegedeelte van het rij-examen in mei van dit jaar zijn zoekgeraakt.

Vorige maand moest de regering al bekennen dat ze twee cd’s met de persoonsgegevens en bankrekeningnummers van 9,5 miljoen ouders en 15,5 miljoen kinderen, die te maken hadden met kinderbijslag, was kwijtgeraakt in de post. De cd’s zijn nog altijd spoorloos. Volgens deskundigen zouden de de gegevens voor criminele een goudmijn kunnen vormen.

De verloren databestanden van het ministerie van Verkeer zijn minder gevoelig doordat er geen bankrekeningnummers of geboortedata bij staan vermeld. De bestanden waren opgeslagen op een harde schijf, die was verzonden naar een kantoor van Pearson Driving Assessments, een bedrijf in de Amerikaanse staat Iowa waaraan de afhandeling van het theorie-examen deels is uitbesteed. Het gaat om de gegevens van alle kandidaten die zich tussen 2004 en 2007 hadden aangemeld. Een maandenlange zoektocht bleef vruchteloos.

De oppositie noemde de nieuwe onthullingen een bewijs van de incompetentie van de huidige regering. Ook stelden woordvoerders van zowel de Conservatieven als de Liberaal-Democraten dat de incidenten van de laatste maanden aantonen hoe hachelijk het is de plannen van de regering door te zetten voor een identiteitskaart met biometrische gegevens. Ook drongen ze aan op heroverweging van plannen voor een databank met alle medische gegevens van de bevolking. „Deze aanhoudende pogingen gegevens te verzamelen, meer gegevens te krijgen, meer over je te weten, meer aan elkaar te koppelen, komt allemaal ter discussie te staan”, zo vatte Susan Kramer, Lagerhuislid voor de LibDems, tegenover de BBC haar kritiek samen.