Angolese agenten doden acteurs

De politie in de Angolese hoofdstad Luanda kan een gebrek aan ijver niet worden verweten. Agenten schoten er zonder blikken of blozen twee gewapende criminelen dood. Tenminste, dat dachten ze. In werkelijkheid ging het om twee acteurs in een misdaadfilm.

Het weinig benijdenswaardige acteursduo droeg ongeladen wapens tijdens opnamen voor een film in een slechte buurt van Luanda. Plotseling verscheen er op de set een politiebusje waaruit agenten sprongen die prompt van dichtbij het vuur openden op alle aanwezigen, aldus de geschokte regisseur, Radical Ribeiro, tegenover het Franse persbureau AFP. „Ze gingen maar door met schieten totdat ik riep: Alstublieft, niet schieten, dit is een film.”

Toen de rook was opgetrokken gingen de agenten er net zo snel vandoor als ze gekomen waren, aldus Radical Ribeiro. Zij lieten de twee doden en drie gewonden achter.

De regisseur beweert dat de lokale autoriteiten hem toestemming hebben gegeven voor zijn filmplannen. De Angolese politie heeft nog niet op de schietpartij gereageerd.

De uiterst gewelddadige sfeer in Luanda houdt verband met de burgeroorlog in het Zuidwest-Afrikaanse Angola die in 2002 werd beëindigd. Veel bewoners van het platteland vluchtten tijdens de oorlog, die zevenentwintig jaar heeft geduurd, van het platteland naar de hoofdstad.

Bij gebrek aan middelen van bestaan laten veel vluchtelingen in Luanda zich nu in met criminaliteit. (BBC, AFP)