ABN niet welkom bij premier

Premier Jan Peter Balkenende weigerde begin dit jaar om Rijkman Groenink, toen topman van ABN Amro, en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank te ontmoeten. De twee wilden de premier inschakelen om de vastgelopen fusieonderhandelingen met ING vlot te trekken en de dreigende opsplitsing van de bank af te houden.

Dit hebben diverse betrokkenen tegenover deze krant verklaard.

ABN Amro en ING voerden sinds 1 december 2006 geheime onderhandelingen over een fusie. De gesprekken liepen in februari vast op de invulling van topposities. De bank lag bovendien onder vuur doordat het Britse hedgefonds TCI een verkoop of opsplitsing wilde.

Groenink vroeg op 6 maart aan minister Bos van Financiën om een spoedaudiëntie bij Balkenende. Maar de premier wilde zich niet bemoeien met de zaak. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst volgde hij het advies van Bos, die gesprekken met één van de twee partijen onverstandig vond. Bij ABN is er weinig begrip voor het besluit van Balkenende om geen leidende rol te spelen in de overnamestrijd rond de bank. „De premier had die maand wel tijd om op de AutoRAI in een Spyker te gaan zitten”, moppert een bestuurder.

Reconstructie: pagina 13

Meer over de overname van ABN Amro op nrc.nl/abn