A’ dam eist geld terug van fracties

De partij is al anderhalf jaar weg uit de Amsterdamse gemeenteraad, maar Leefbaar Amsterdam moest alsnog ruim 150.000 euro subsidie terugbetalen. Ze heeft tot op heden niet aangetoond waar dit geld, bedoeld voor fractieondersteuning, voor gebruikt is.

Ook de verdwenen partij Mokum Mobiel van Gonny van Oudenallen moet subsidie over 2002 en 2003 terugbetalen. Het gaat om ruim 64.000 euro. Van Oudenallen, toen enig raadslid van de partij en inmiddels ook oud-lid van de Tweede Kamer, gebruikte het geld onder meer om zichzelf in te huren voor advies. Mokum Mobiel tekende bezwaar tegen de terugbetaling aan, maar de bestuursrechter wees dit vorige week af.

De ‘bonnetjesaffaire’ in de Amsterdamse gemeenteraad ontstond in 2005. Uit een rapportage van de gemeentelijke accountantsdienst Acam bleek dat vijf partijen subsidiegeld in de jaren daarvoor verkeerd hadden gebruikt. De affaire leidde tot het aftreden van wethouder Frits Huffnagel (VVD), die een extra onkostenvergoeding niet bij de belasting had opgegeven. Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel moesten het meeste terugbetalen.

In tegenstelling tot Mokum Mobiel betaalde Leefbaar Amsterdam wel geld terug. Nu blijkt dat de partij in 2005 opnieuw geen verantwoording heeft afgelegd over de subsidie. Oud-gemeenteraadslid en penningmeester Henk Bakker jr. ontkent dat. „We hebben overal bonnetjes van en hebben die ook gewoon ingeleverd. Ik zie dit als natrappen.” Bakker wil de beslissing aanvechten bij de rechter, al heeft hij daar weinig vertrouwen in. „De bestuursrechter en de gemeente Amsterdam zijn een pot nat.” Daarom zal hij doorgaan tot het Europese Hof. Gonny van Oudenallen was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Amsterdam eist geld terug van fracties (18 december, pagina 3) staat dat de partij Mokum Mobiel van Gonny van Oudenallen een bedrag van ruim 64.000 euro subsidie uit 2002 en 2003 moet terugbetalen aan de gemeente Amsterdam. Dit bedrag heeft de gemeente later verrekend met subsidievoorschot over 2005. Mokum Mobiel tekende bezwaar aan tegen de terugbetaling. Dat wees de bestuursrechter vorige week af.