www.underworldlive.com

Karl Hyde Foto Isabelle Nabuurs Nederland, Amsterdam, Underworld, Karl Hyde Foto: Isabel Nabuurs Nabuurs, Isabel

„Underworld heeft de zaken altijd anders aangepakt dan andere popgroepen. We begonnen zonder platenmaatschappij, met twelve-inches die we vanuit onze kofferbak verkochten. Internet heeft onze mogelijkheden enorm verruimd. Rick Smith en ik willen niet alleen muziek maken. We zijn actief op het gebied van beeldende kunst, design, fotografie, mode, video én muziek. Onze nieuwste passie is internetradio. Ons eigen digitale station stelt ons in staat om alle soorten muziek te draaien, dus niet alleen de dance waarvan mensen ons kennen. Bovendien hebben we zo het ideale medium om nieuwe muziekstukken te testen, met onmiddellijke reacties van luisteraars via het forum op onze site.”

Het Engelse dance-collectief Underworld draait sinds het vertrek van dj Darren Emerson in 2000 om bandleden Karl Hyde (zang, gitaar) en Rick Smith (toetsen, computers). Na de hit Born slippy uit 1996 brengen ze nog maar mondjesmaat albums uit; liever verspreiden ze hun muziek via internet of voor dj’s bestemde vinylplaten. De cd Oblivion With Bells (PIAS) is hun eerste in vijf jaar. Concerten die in november zouden plaatsvinden, werden wegens ziekte van Smith uitgesteld tot januari.

„De grote radioman John Peel heeft bewezen dat luisteraars openstaan voor alle soorten muziek: van Afrikaans tot minimal en van dubreggae tot techno. We kenden hem persoonlijk en in 2004 vroeg hij ons als tijdelijke vervangers voor zijn BBC-programma zodat hij op vakantie kon. Op reis in Peru is hij toen overleden; daar waren we een tijdlang helemaal kapot van.

„Peel heeft ons de aanzet gegeven om zelf een internetstation te beginnen. Daar draaien we Deense elektro van Afterklang, mijn persoonlijke favoriet op dit moment, Melt Banana uit Japan maar ook de betere sixties-pop en soul. Underworld-fans staan open voor al die stijlen en invloeden.

„De routine van elke twee jaar een album uitbrengen begon ons te vervelen. Zo’n cd met een min of meer vastgestelde lengte en artwork dat in zo’n klein boekje moet passen: het voelde als een beperking van onze mogelijkheden. We vroegen ons af of onze muziek een product was geworden, in plaats van de vrije kunstuiting die het zou moeten zijn.

„Succes mocht ons niet voorspelbaar maken, vonden we. Daarom plaatsen we onze demo’s vaak meteen op internet, als werk in uitvoering. Voor fotografie en design is het ook een fantastisch medium. Je hoeft niet naar een museum of een boekhandel om ons werk te zien.

„De platenindustrie heeft zichzelf in de voet geschoten door alleen in termen van tastbare producten te denken. De hele machinerie van albums uitbrengen is zo log en langzaam dat het de creativiteit in de weg zit. Voor je het weet ben je drie maanden op pad om te praten over muziek die er al is, terwijl je met nieuwe dingen bezig zou kunnen zijn.

„We hebben nu toch een ouderwetse cd uitgebracht, want in sommige gebieden, met name Amerika, ben je onzichtbaar als je dat niet doet. Oblivion With Bells is niet zomaar een cd, het is een poort naar onze website. Daar tref je niet de muziek die je al kent van het album, maar een interactieve wereld die alle zintuigen stimuleert.”

www.underworldlive.com; concerten: 29/1 Maassilo, Rotterdam; 30/1 HMH, Amsterdam.