Winterzon

Tot diep in het weekeinde blijven we onder invloed staan van een krachtig hogedrukgebied. Dit leidt tot nachten met enkele graden vorst en middagen waarin de temperatuur iets boven het vriespunt komt. Het lijkt er bovendien op dat we de komende dagen flink wat zon kunnen verwachten.

Een groot deel van Europa staat onder invloed van het genoemde hogedrukgebied. Dit bevindt zich boven Zuid-Scandinavië en houdt storingen ver uit de buurt. Neerslagzones zijn daardoor actief boven Zuid-Europa. Vandaag vielen er forse buien in Italië en omgeving, weldra wordt het in Portugal nat en onstuimig. Het hogedrukgebied in onze omgeving is er al dermate lang, dat de bewolking de komende etmalen grotendeels verdwijnt. Deze wordt als het ware weggedrukt en lost op, waardoor opklaringen steeds breder worden. Zo wordt het vanavond en vannacht op steeds meer plaatsen tamelijk helder. Alleen de noordelijke provincies blijven geregeld wolkenvelden houden. Daar is ook de kans op mistvorming het grootst.

Morgen is het eerst wat nevelig, verder zal het flink zonnig worden. In het noorden passeren wel geregeld wolkenvelden. Ten opzichte van vandaag staat er een fractie minder wind, wat het iets minder kil maakt. De maxima komen rond +1 uit. Woensdag tot en met vrijdag lijken behoorlijk wat zonuren op te leveren. Met een geleidelijk wegvallende wind koelt het later in de week ’s nachts af.