Wilders politicus van het jaar, Halbe politiek talent van het jaar

HILVERSUM. Geert Wilders is politicus van het jaar 2007. De oprichter en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) kreeg in de peiling van het NOS Radio 1-journaal onder de parlementaire pers en het publiek weliswaar niet de meeste stemmen, maar eindigde hoog in beide categorieën. Het politieke talent van het jaar is Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra van de VVD. Dat is zaterdag bekendgemaakt op Radio 1. De redactie hield dit jaar voor het eerst een peiling onder zowel politieke verslaggevers als het publiek, via internet. De uitslagen verschillen sterk van elkaar. Alleen Wilders scoorde in beide lijstjes hoog, waardoor de redactie hem als winnaar aanwees. Die eer moet hij wel delen met D66-fractieleider Alexander Pechtold, die met 31 procent van de stemmen de grote winnaar werd bij de parlementaire pers, en met SGP-fractieleider Bas van der Vlies. Hij kwam met 11,5 procent bovenaan het publiekslijstje, met hulp van een actie van SGP-jongeren. Wilders eindigde in beide lijstjes op de tweede plaats met respectievelijk 9 en 10,8 procent. Wilders scoorde in beide categorieën goed, onder meer omdat hij ”het debat weet te domineren”. De PVV`er had niet verwacht bij de pers goed te scoren. ”Ze denken positiever over mij dan ik over hen.”