Vegetarisch kerstmenu (1)

Voor 4 personen:Salade: 250 gram wortelpeterselie1 kleine winterwortel1,5 eetlepel rode wijnazijn0,5 eetlepel balsamicoazijn1 theelepel mosterd5 eetlepels olijfoliemespunt chilipoeder; idem kaneel1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie50 gram rucola12 walnotenSoep: 1 sjalotje300 - 350 gram kruimig kokende aardappels250 gram prei, 25 gram boter1 pot paddestoelenfond of 6 dl groentenbouillon4 eetlepels (light) crème fraîchefacultatief: 4 theelepels truffeltapenade of salsa tartufata

Er komt nog een tweede aflevering. Ga voor boodschappen naar een natuurvoedingswinkel of (biologische) markt. Alles kan een dag tevoren worden klaargemaakt.

Voor de salade: schil en was beide soorten wortel en snijd ze in blokjes van een halve centimeter. Kook ze apart van elkaar in kokend water beetgaar (tijdens koken proeven). Roer voor de dressing beide typen azijn, mosterd, olijfolie, zout, peper, chilipoeder en kaneel door elkaar. Giet de wortels af, laat ze afkoelen tot lauw en doe ze dan in een kom. Roer er de dressing en de peterselie door. Minsten een half uur laten intrekken. Schep de rucola vlak voor het serveren door de salade. Garneren met walnoten.

Dan de soep. Pel en snipper het sjalotje. Snijd de geschilde aardappels in stukken en de prei in ringen. Smelt de boter in een soeppan en fruit daarin de sjalotsnippers 1 minuut op laag vuur. Roer er de stukken aardappel en prei door. Giet er 3 deciliter fond bij en 3 deciliter water. Laat de soep 20 minuten koken. Pureren met een staafmixer en op smaak brengen met zout en peper. Schep midden op de soep in elk bord een lepel crème fraîche met daarop een theelepel tapenade.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: vegetarisch kerstmenu (2)