Van partners tot verwende kereltjes

Politie en voetbalclubs in Nederland werken beter samen dan elders. Des te groter is de irritatie over de uitspraken van directeur Kesler van de voetbalbond.

Twee Ajax-supporters passeren een busje van de mobiele eenheid, gisteren bij de verlaten Amsterdam Arena na de afgelasting van het topduel Ajax-PSV. Foto Hollandse Hoogte Nederland , Amsterdam , 16-12-2007 Twee Ajax-supporters lopen langs een ME-busje wat op de wacht staat met draaiende motor voor de Amsterdam Arena. Binnen zou de wedstrijd Ajax-PSV gespeeld moeten worden maar door politieacties is de topper afgelast . Foto ; Pim Ras / Hollandse Hoogte Ras/Hollandse Hoogte

De politie en de voetbalbond, die gewoonlijk samen optreden om voetbalwedstrijden ordelijk te laten verlopen, hadden dit weekeinde ineens geen goed woord voor elkaar over. Twee topduels waren afgelast, wegens aangekondigde politieacties. Directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB noemde de agenten daarom „verwende kereltjes” en hij adviseerde de minister hun „geen cent extra” te geven.

Waren er al langer irritaties? Nee, zegt een woordvoerder van de KNVB. De samenwerking tussen de voetbalbond en de politie verloopt „juist uitstekend”. „Sterker nog, wij krijgen van overheidswege juist vaak complimenten over hoe we rekening houden met knelpunten die van de overheid en van de politie afkomen.” Om wat voor knelpunten het gaat? „Dat hoef ik u niet uit te leggen.” Dan somt hij op: „Andere evenementen in de stad. Vakantie van politie. Kruising van supportersgroepen.”

Het zijn volgens hem barrières die het de KNVB nog moeilijker maken de competitie samen te stellen, die de flexibiliteit uit de competitie halen. Dat nu juist een partij „waaraan wij alle mogelijke medewerking verlenen” de voetbalclubs en -supporters op het laatste moment zo voor het blok zet, dát neemt de voetbalbond de politie kwalijk.

Op de website van een van de politievakbonden hebben agenten laten weten wat zij van de KNVB-directeur vinden: ze begrijpen dat hij met zíjn salaris niets te klagen heeft, nee. En zijn zij, die verwende kereltjes, niet degenen die zijn voetbalwedstrijden in goede banen leiden? Laat hem maar eens meelopen, spreekkoren aanhoren, ‘stenen koppen’. Het is de KNVB, schrijft de voorzitter van een militaire vakbond, die er niet in slaagt „concrete maatregelen te treffen die voetbalvandalisme tegengaan”.

Politie en voetbalclubs werken in Nederland beter samen dan in veel andere landen, zegt Henk Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Meer dan in België, Frankrijk of Italië zorgen Nederlandse voetbalclubs voor de veiligheid in hun eigen stadions. Ze hebben stewardorganisaties en een ‘sociaal preventief beleid’ om voetbalvandalisme tegen te gaan. Maar, zegt hij ook, politie en voetbalclubs hebben nu eenmaal tegenstrijdige belangen.

Zo komt het voor de KNVB soms goed uit om een commercieel interessant duel op een vrijdagavond uit te zenden, terwijl de politie vindt dat de risicowedstrijd beter bij daglicht kan worden gespeeld. In de zomer komen ze daar wel uit, in de winter niet.

Dat veel knelpunten in het plannen van de competitie, zoals de KNVB zegt, van de overheid komen, bestrijdt Groenevelt. Het gaat vaker om commerciële belangen, zegt hij, waar de politie of de overheid niets mee te maken heeft. Zoals: „Wedstrijden die niet door kunnen gaan omdat een bekende zanger weekenden lang het Gelredome heeft afgehuurd.”

De voorzieningenrechter in Amsterdam had vrijdagavond bepaald dat de politievakbonden het afgelopen weekeinde werkonderbrekingen mochten organiseren, ondanks tegenwerpingen van onder meer de voetbalbond. De topduels moesten worden gespeeld en volgens de KNVB was het onmogelijk de wedstrijden te verplaatsen naar een ander weekeinde of een ander stadion. Vooral de thuisclubs zouden „financieel en sportief” worden benadeeld. De rechter vond het recht om collectieve acties te voeren zwaarder wegen. Zaterdagochtend besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, na overleg met hun korpsbeheerders en de minister, de duels af te gelasten. De openbare orde kon niet worden gegarandeerd. De politie zou het supportersvervoer niet begeleiden.

De gedupeerde voetbalclubs en de KNVB lieten van zich horen. Voorzitter John Jaakke van Ajax maakte zich zorgen wanneer het duel van zijn club tegen PSV dan kon worden gespeeld. Tegen het persbureau ANP zei hij: „We vinden het bij Ajax ongelooflijk dat dit allemaal mogelijk is. Wij houden altijd rekening met de politie. Kennelijk kunnen zij het nu niet opbrengen om rekening te houden met miljoenen voetballiefhebbers. Wanneer moeten we nu tegen PSV spelen? De wedstrijdkalender zit al zo vol.” De clubs zouden bekijken of ze de schade van minstens 200.000 euro op de politievakbonden zouden kunnen verhalen. De KNVB waarschuwde dat als de politie met acties ook het komend weekeinde topduels met acties onmogelijk zou maken, de bond de hele competitie zou stilleggen.

De vakbonden wilden dát blijkbaar niet op hun geweten hebben. Wiep van der Pal, van politievakbond ACP, zegt dat de politiebonden deze week acties zullen voeren „waar het publiek niet rouwig om zal zijn”. Wat voor acties dat zijn, zouden ze vanmiddag bekendmaken. Waren er al irritaties tussen de voetbalclubs en de politie? Van der Pal: „Niet dat ik weet. Er moet haast wel iets zijn waardoor ze zo uithalen.”

Henk Kesler bood vanochtend zijn excuses aan voor zijn uitspraken, nadat de voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB er al afstand van had genomen.

Een rapport over de politie-inzet tijdens voetbalseizoen 2006/2007 is te vinden via nrc.nl/binnenland