Turkse luchtactie tegen PKK in Irak

Tot woede van de Iraakse autoriteiten heeft de Turkse luchtmacht gisteren drie uur lang doelen in Iraakse dorpen gebombardeerd waar de aanwezigheid van Turks-Koerdische rebellen werd vermoed.

Bij de aanvallen, waaraan volgens Turkse tv-zenders 50 vliegtuigen deelnamen, werd een vrouw gedood, zo meldden de Iraakse autoriteiten. Het waren de zwaarste Turkse aanvallen op PKK-doelen in Noord-Irak in de laatste paar jaar. De vliegtuigen waren tot 100 kilometer binnen de Iraakse grenzen actief.

Turkije heeft zo’n 100.000 man troepen samengetrokken langs de grens met Noord-Irak sinds de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan eerder dit jaar haar guerrilla in Zuidoost-Turkije vanuit haar bases in Noord-Irak intensiveerde. De Turkse regering heeft met een grootscheepse invasie van Noord-Irak gedreigd om een eind te maken aan de PKK-aanwezigheid, maar daarvan onder zware druk van de Verenigde Staten van afgezien. De afgelopen maanden waren wel al commando- en kleinere luchtacties uitgevoerd.

De Turkse chef-staf, generaal Yasar Büyükanit, zei gisteren dat de VS Turkije informatie hadden verschaft over PKK-doelen. Maar, zei hij, belangrijker was dat de VS het Iraakse luchtruim voor de Turkse vliegtuigen hadden opengesteld. „Door het luchtruim te openen, gaf Amerika zijn goedkeuring aan deze operatie.” Een Amerikaanse ambassadefunctionaris zei dat „het niet aan ons is om goedkeuring te geven”. Maar hij zei wel vooraf op de hoogte te zijn gesteld van de operatie.

In Bagdad werd de Turkse ambassadeur ontboden op het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar stopzetting werd geëist van de aanvallen „die onschuldige mensen schade toebrengen en de vriendschappelijke onderlinge relaties treffen”. Generaal Büyükanet ontkende overigens dat civiele doelen waren aangevallen. (Reuters, AP)