Test: TomTom HD Traffic

Het is glad, waarschuwt TomTom

TomTom gebruikt de gegevens van mobiele telefoons om te kijken waar files staan. De HD Traffic dienst kost 120 euro per jaar. Het is een fascinerende gedachte, dat miljoenen Vodafone-bellers voor jou de files verkennen en elke drie minuten hun whereabouts doorseinen. Maar na een paar weken testen blijkt dat reguliere verkeersinformatie via TMC soms sneller is. Het duurt immers even voordat er voldoende Vodafone-bellers in de file staan om daar statistisch verantwoorde uitspraken over te doen.

HD Traffic berekent nauwkeurig je vertraging om in minuten, en kan een andere route suggereren. Ook handig: vertragingen in de stad worden weergegeven en er is een knop waarmee je in één keer ziet hoeveel file er op weg naar het werk staan. Maar files vermijden, dat gaat met deze dienst ook niet lukken. Daarvoor is de trein uitgevonden.

Marc Hijink

Lees de uitgebreide HD Traffic-test op nrc.nl/hebben