Televisie Voorkeur

In de serie over de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van filmmateriaal, Nation on Film, aandacht voor de introductie van de lokale radio in Groot-Brittannië, veertig jaar geleden. Een nieuwe, met beperkte middelen opgezette vorm van radio. Op de foto een Silvertone 4500A uit 1936. BBC 2, 20.30-21.00u. Foto Joyce van Belkom

actualiteiten

Netwerk. Het verhaal van een Nederlandse man (33) die in Griekenland wordt verdacht van internetfraude. De Nederlandse rechter heeft geoordeeld dat hij niet kan worden uitgeleverd omdat hij waarschijnlijk niet schuldig is. Maar de Grieken willen hem toch voor de rechter dagen. En een portret van fotograaf Sander Veneman, die kinderen fotografeert die leven in oorlog en armoede. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor een nieuwe richtlijn van artsenorganisatie KNMG over de vrije keuze van artsen, die bijvoorbeeld antwoord moet geven op de vraag of een moslima een mannelijke gynaecoloog mag weigeren. En de vraag of de VVD verlenging van de missie in Uruzgan zal steunen. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Kassa 2. Aandacht voor de fietssloten van Axa en Abus, die makkelijk te openen zijn. Ook wordt de slimste manier getoond om je gsm-abonnement te verlengen én een gratis toestel te krijgen. Ned.2, 19.20-19.55u.

Clubvan100.nl - Geef het door! Kerstspecial waarin Nederlanders elkaar helpen zonder daar iets voor terug te krijgen. Iedereen die geholpen wordt, belooft binnen een week zelf ook iets te doen voor drie andere mensen. De aftrap werd begin november gegeven door Alfons Nijenhuis, ex-junk, clublid en zelf ooit door een wildvreemde geholpen. Nu wil hij iets doen voor zijn buddy, zijn vriend en zijn broer. Ned. 2, 19.55-20.25u.

Radar. De bouwmarkten vertellen hun klanten veelal dat het hout dat ze verkopen verantwoord gekapt wordt. Daarbij wordt geschermd met keurmerken en certificaten. Maar in hoeverre wordt de klant misleid en wordt er toch fout hout verkocht? En de stand van zaken een jaar na de oprichting van de Stichting Verliespolis. Ned.1, 20.30-21.10u.

Samen tegen Kanker.Liveprogramma ten behoeve van het werven van donateurs voor KWF Kankerbestrijding. Een van de studiogasten is voormalig longkankerpatiënt Frank Sanders, de partner van wijlen Jos Brink. Minister-president Jan Peter Balkenende en Pieter van Vollenhoven vertellen waarom het belangrijk is donateur te worden. Daarnaast leveren Job Cohen, Dirk Kuijt, Albert Verlinde en Anky van Grunsven een bijdrage. Ned. 2, 21.00-21.50u.

Nigella’s Christmas kitchen. Culinair magazine. Recepten die je helpen de Kerst niet alleen te overleven, maar er ook nog van te genieten. BBC 2, 21.30-22.00u.

Spraakmakende zaken. Over agressie tegen werknemers in de publieke sector: buschauffeurs, ambulancepersoneel, medewerkers van gemeentelijke diensten, etc. Tweederde van deze werknemers heeft regelmatig te maken met agressief gedrag van klanten. Ongeveer een kwart van hen krijgt te maken met fysiek geweld. Ondanks nieuwe preventieve maatregelen blijkt het aantal incidenten niet te zijn afgenomen. Beleidsmakers, werkgevers en deskundigen geven hun visie op de oorzaken en de aanpak van dit probleem. Ned.2, 22.50-23.30u.

documentaire

Keerpunt: De moord op Julien Lahaut. Julien Lahaut, voorzitter van de Belgische Communistische Partij en volksvertegenwoordiger van Luik, riep Vive la république bij de eedaflegging van kroonprins Boudewijn in het parlement in 1950. Een week later werd Lahaut neergeschoten. Een reconstructie. Canvas, 20.50-21.40u.

Monarchy: The royal family at work. Documentaire serie over het dagelijkse leven van de Britse koninklijke familie. BBC 1, 22.00-23.00u.

Camels, courts and concubines: Trade winds. Reisverhaal over 120.000 kilometer, 40 landen, drie continenten en tien bruiloften. Onderzoek naar de rol van de islam in hindoestaans India en communistisch China. National Geograhic, 22.30-23.30u.

praatprogramma

Spraakmakers. Henk Westbroek praat met voormalig wielrenner Rini Wagtmans. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

FC Het Gesprek. Frits Barend en analist Ton Boot praten met Feyenoord-aanvaller Andwélé Slory. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Uitzending in samenwerking met PREMtime vanuit Amsterdam-Slotervaart. Hoe kan de relatie tussen straatjeugd en autoriteiten hersteld worden? Aan tafel minister Vogelaar (PvdA) van Wonen, Wijken en Integratie, Tweede Kamerlid Henk Kamp (VVD), Bernard Welten, hoofdcommissaris van de regiopolitie Amsterdam en Achmed Marcouch, voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Slotervaart. Ned.1, 23.00-23.55u.

dans

Amelia.De Canadese choreograaf Édouard Lock heeft zijn ballet Amelia (2002), dat hij maakte voor La La La Human Steps, verfilmd. De buitenlandse pers sprak van een ‘real visual shock’ die nog zinsbegoochelender zou zijn dan de versie in het Muziektheater. Ned. 2, 23.30-00.35u.

amusement

Kerst met Marc-Marie en Yvon. Humoristische spelshow, geleid door Marc-Marie Huijbregts en Yvon Jaspers. De kandidaten: beroepsgroepen die normaal gesproken moeten werken met Kerst, zoals vroedvrouwen, uitvaartverzorgers, doventolken, taxichauffeurs, etc.. Ned.3, 19.30-20.00u.

Have I got news for you. Satirische nieuwsquiz. Teamcaptains: Paul Merton en Ian Hislop. BBC2, 23.00-23.30u.