Stork Food: 260 miljoen boekwinst

De verkoop van Stork Food, een van de divisies van industrieconglomeraat Stork, levert de nieuwe eigenaren een boekwinst op van 260 miljoen euro. Dat blijkt uit het openbare biedingsbericht dat dit weekeinde is verschenen.

Eind november werd bekend dat de Britse investeringsmaatschappij Candover het industrieconcern van de beurs wil halen met een bod van 48,40 euro per aandeel. Toen werd ook duidelijk dat was overeengekomen dat de IJslandse vleesverwerkingsmachinebouwer Marel voor 415 miljoen dollar Stork Food Systems overneemt, dat kippenslachtmachines produceert. Marel betaalt daarmee 15,5 keer het verwachte bedrijfsresultaat voor 2006.

Stork Food gaat uiterlijk eind juni over naar de IJslanders. Zij garanderen het behoud van alle arbeidsplaatsen. Met de afronding van de overname komt een einde aan een bijna twee jaar durende strijd om het conglomeraat, die begon met opsplitsingseisen van twee activistische beleggers.

Uit het biedingsbericht blijkt ook dat het investeringsvehikel LME van Marel en zijn grootaandeelhouders Eyrir Invest en Landsbanki 32 procent van hun aandelen in Stork zullen aanhouden en ruim 11 procent zullen omwisselen tegen aandelen in London Capital, het investeringsvehikel dat officieel de nieuwe eigenaar van Stork wordt. De IJslanders krijgen het recht een commissaris voor te dragen en hebben aangegeven daar gebruik van te zullen maken.

Stork stelt in het biedingsbericht dat de verkoop van Food Systems „geen negatieve gevolgen zal hebben” voor de rest van het bedrijf. Candover garandeert de werkgelegenheid voor de werknemers van de divisies die bij Stork blijven. Alleen op het hoofdkantoor zal een beperkt aantal banen worden geschrapt, zo valt te lezen in het biedingsbericht.

Lees het biedingsbericht op www.stork.com