Seedorf wint in Japan wereldbeker met Milan

AC Milan blijft grossieren in belangrijke prijzen. De Italiaanse winnaar van de Champions League schreef gisteren in Yokohama ten koste van Boca Juniors uit Argentinië (4-2) opnieuw geschiedenis, door voor de vierde keer de wereldbeker voor clubteams te winnen. Clarence Seedorf maakte deel uit van het basisteam en mocht de beker voor de tweede keer optillen.

De succesvolste Nederlandse clubvoetballer liet zich in 1998 al met Real Madrid tot beste ploeg van de wereld uitroepen. De erelijst van Seedorf telt vier eindzeges in de Champions League. Hij werd bovendien landskampioen met Ajax (2), Real Madrid en AC Milan.

Trainer Carlo Ancelotti gunde Seedorf, vorig seizoen uitgeroepen tot beste middenvelder van de Champions League, in de 87ste minuut van de finale tegen Boca Juniors een publiekswissel. De middenvelder, in het Nederlands elftal onder bondscoach Marco van Basten nog altijd omstreden, ging onder applaus van zijn ploeggenoten naar de kant.

Seedorf speelde sterk in de finale, maar toch was hij niet zo beslissend als in de halve eindstrijd. Toen maakte hij het enige doelpunt tegen Urawa Red Diamonds. De Japanse club revancheerde zich in de strijd om de derde plaats. Urawa Red Diamonds won na een gelijke stand (2-2) en strafschoppen de troostfinale van Etoile Sahel uit Tunesië.

Filippo Inzaghi was tijdens de eindstrijd tegen Boca Juniors voor de zoveelste keer in zijn loopbaan de gevierde man bij AC Milan. Hij maakte na 21 minuten de openingstreffer en tekende twintig minuten voor het einde ook voor het derde doelpunt. Boca Juniors was in de 22ste minuut dankzij Rodrigo Palacio nog op gelijke hoogte gekomen.

AC Milan speelde zich in de vijftigste minuut weer op voorsprong door Allessandro Nesta (2-1). Kaka, die komende week zo goed als zeker als beste voetballer van de wereld wordt gekozen, loodste AC Milan in de 61ste minuut helemaal in veilige haven (4-1). De Braziliaan vierde de treffer door zijn shirt uit te trekken, wat tegenwoordig verboden is. Het leverde hem een gele kaart op. Op zijn hemd stond de tekst ‘I belong to Jesus’. Massimo Ambrosini kon het zich in de 85ste minuut nog permitteren zijn eigen doelman te passeren.

Paolo Maldini (39) kondigde aan na dit seizoen te stoppen met voetballen. De verdediger heeft dan 24 jaar voor AC Milan gespeeld. „Ik ben voldaan. Het is fantastisch dat ik zo lang bij een grote club actief mocht zijn.” Maldini, 126-voudig Italiaans international, speelde 170 Europese duels voor Milan en was 603 maal actief in de Serie A. Zijn erelijst: vijf keer winst Champions League, zeven landstitels en drie wereldbekers. Alleen de wereldbeker voor landenteams won hij nooit. (ANP)