Politie voelt zich al jaren tekortgedaan

De acties van de politie rond het voetbal zijn volgens de bonden slechts een begin. „Alleen nog voor noodgevallen de straat op.”

Als de voortekenen niet bedriegen, hoeven fietsers zonder licht in de donkere uren van de kerstvakantie geen angst voor boetes te hebben.

De cao-onderhandelingen tussen de politie en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) zijn vastgelopen. Nu beraden de politiebonden zich op actie. Een veelbesproken voorproefje vond afgelopen weekend al plaats. Na actieaankondigingen van de kleinere bonden ACP en ANPV besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam twee duels in de voetbalcompetitie af te lasten.

Morgen voert ook de grootste politiebond,de NPB (die ongeveer een derde van alle politieagenten als lid telt), actieberaad. „Het lijkt bijna een bewust opgeroepen misverstand dat wij geen acties zouden voeren”, zegt cao-onderhandelaar Jan Willem van de Pol. „Maar neemt u maar van mij aan, morgen zeggen onze leden: gewoon staken. Alleen nog voor noodgevallen de straat op.”

Staken is nog maar het begin, zegt Van de Pol. „Onze leden zijn klaar met dat gedoe over publieksvriendelijke acties.” Wat de NPB precies in gedachten heeft, wil Van de Pol niet kwijt. „We hebben een conflict met de minister. Als er strategische punten zijn waar we denken de minister te kunnen raken, zullen we dat niet laten.”

Wat dat betekent, weet de voorganger van Ter Horst. In de zomer van 2005 vonden de grootste politieacties ooit plaats, uit onvrede over de toenmalige cao-onderhandelingen. Niet alleen dreigde de politie met het boycotten van allerlei zomerevenementen. Het ministerie van Remkes werd wekenlang omsingeld door agenten die op trommels sloegen.

Waarom zijn de politieagenten zo ontevreden? Minister Ter Horst deed vorige week het aanbod om het salaris van de politie over een periode van 2 jaar gemiddeld met 5,75 procent te verhogen. Agenten „op straat” die al in hun maximale salarisschaal zitten, zouden daar nog eens 100 euro bruto per maand bij kunnen krijgen.

Tegen dat voorstel bestaan bij de NPB verschillende bezwaren. De belangrijkste verhoging van het salaris komt pas na anderhalf jaar: op 1 juli 2009 krijgen agenten er 2,25 procent bij. Ook vindt de NPB dat er bij de minister geen aandacht is voor de zware omstandigheden waaronder de politie haar werk doet (veel onregelmatige diensten, geweldsdreiging en andere psychologische belasting).

Dan is er nog de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Het bijverzekeren van partners en kinderen is sindsdien voor agenten veel duurder geworden. „Een substantieel deel van onze leden is er honderden euro’s per maand op achteruitgegaan.” Minister Ter Horst wil ouders met studerende kinderen een extra bijdrage voor de ziektekosten geven. Dat is volgens de NPB niet genoeg.

Maar er is meer en verdergaande ergernis. Agenten zien op hun loonstrookje al vier jaar lang verslechteringen, zegt Van de Pol. „We willen koopkracht erbij. Het is een poen-cao.” Het gevoel van onderwaardering leeft ook bij de vakbondsleden die al tot actie overgingen.

Vervolg Politie: pagina 3

200 euro extra ‘niet reëel’

Zij voelen zich door de minister niet serieus genomen, zegt CAO-onderhandelaar Henk Joore van de ANPV. „Onze leden moeten hun vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen eerder opvragen om aan reguliere verplichtingen te voldoen. Dat is een kwalijke ontwikkeling.”

Volgens de ANPV en de ACP moet elke agent er daarom 200 euro netto per maand bij krijgen.

Het is deze eis die de bonden verdeelt. „Met zo’n eis ben je niet meer van deze realiteit”, zegt Van de Pol van de NPB. „Wij kunnen onze voorstellen onderbouwen, met argumenten waar de minister gevoelig voor is. 200 euro erbij is omgerekend een loonsverhoging van 15 procent. Het is een one-liner die goed scoort bij de achterban, maar niet uit te leggen is aan de maatschappij.”

„De NPB zegt dat we sociaal-maatschappelijk onwenselijke voorstellen doen. Maar wij vertegenwoordigen politiemensen”, zegt ANPV-bestuurder Joore. „Onderbetaalde politieagenten komen in een kwetsbare positie terecht. Dat is ook voor de maatschappij niet goed. Je ziet al dat behoorlijk wat agenten andere baantjes erbij moeten nemen. Ik ken agenten die ICT-bedrijfjes hebben opgezet.”

De partijen in het onderhandelingsspel hebben hun stellingen betrokken. Minister Ter Horst probeerde afgelopen week al de voetbalacties van de politie via de rechter tegen te houden. Dat mislukte. De minister roept de bonden nu weer terug te komen aan de onderhandelingstafel. Maar de bonden willen niet meer met de minister praten. Ze moet eerst maar met een ander voorstel komen. Dat is uitgesloten, zegt haar woordvoerder: „De eerste stap is nu aan de bonden.”

Die gaan morgen met hun leden praten. En die leden, zeggen de onderhandelaars, hebben weinig begrip voor de minister.