Palestijnse hoop is 3,9 mld euro

Groot-Brittannië en Duitsland hebben tot 2010 gezamenlijk 540 miljoen euro toegezegd aan de Palestijnse gebieden. De VS maakten gisteren bekend de Palestijnen 380 miljoen euro te schenken. De financiële toezeggingen gingen vooraf aan een donorconferentie van bijna negentig landen en organisaties vandaag in Parijs. De steun is bedoeld om eind volgend jaar tot een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen te komen. De Palestijnse premier Salam Fayyad verwacht „volledige steun”, zo zei hij gisteren in een interview. Fayyad hoopt 3,9 miljard te verzamelen voor een groot ontwikkelingsplan. Met de 340 miljoen euro van Groot-Brittannië en de 200 miljoen euro van Duitsland moeten onder meer de veiligheid en de leefomstandigheden in de Palestijnse gebieden verbeterd worden. Ook hebben de landen een beroep op Israël gedaan om de economische blokkade op te heffen en de uitbreiding van nederzettingen te staken. (AP, Reuters)