Nummer 684, dat zegt niets

Renée Reinhard, 684ste op de ranglijst, schreef de Tennis Masters op haar naam.

„Het geeft wel een boost als je van de nummer 33 van de wereld wint.”

Renée Reinhard: „Ik wil niets overhaasten. Deze lange weg ga ik stap voor stap bewandelen.” Foto ProShots tennis 14-12-2007 tennis sky masters 2007 Renée Reinhard. Jacobs, Jack

De afgelopen twee jaar was Renée Reinhard bevangen door twijfel. In haar nog prille tennisloopbaan gaf het zeventienjarige tennistalent er twee keer de brui aan. Familieproblemen hielden haar weg van de baan. En ook van het vele reizen zonder trainingsmaatje moest Reinhard weinig hebben: te eenzaam. Pas sinds oktober staat het leven van de nummer 684 van de wereld in het teken van tennis. Bij het Amsterdamse Popeye wordt ze sindsdien begeleid door Fred Hemmes, oud-bondscoach van het Fed-Cupteam.

Als Reinhard nog twijfel had over een carrière als proftennisster, dan moet die gisteren zijn weggenomen. In het Rotterdamse Topsportcentrum versloeg zij titelverdedigster Michaëlla Krajicek in de finale van de Masters: 6-7, 6-3 en 6-2. Met indrukwekkend krachttennis legde zij de zwakke plekken van de nummer één van Nederland bloot. Dat Krajicek kampte met een polsblessure en naar eigen zeggen maar 25 procent van haar kunnen liet zien, deed niets af aan de knappe prestatie van het voormalige lid van Jong Oranje. „Als ik sta te spelen denk ik nooit aan mijn ranking of de positie van de persoon die aan de andere kant van het net staat”, zei Reinhard. „Maar het geeft natuurlijk wel een boost als je van de nummer 33 van de wereld wint. Automatisch ga je denken: als zíj zo ver kan komen, kan ík het misschien ook.”

Veel zal volgens Manon Bollegraf afhangen van de mentale gesteldheid van de tennisster die eerder dit jaar voor de tweede maal het Nederlands kampioenschap op haar naam schreef. „Als Renée plezier heeft in wat ze doet kan ze nog ver komen”, zei de Fed-Cupcoach, die vooral geïmponeerd was door het tactisch inzicht van het jeugdige talent. „Michaëlla speelde misschien niet op volle sterkte, maar Renée heeft wel de angel uit haar spel weten te halen door goed te retourneren. Ze straalt volwassenheid uit op de baan. Als je haar zo ziet spelen denk je niet: daar staat de nummer 684 van de wereld.”

Op de vraag of zij overweegt om Reinhard komend jaar op te nemen in haar selectie, antwoordt Bollegraf resoluut. „Ik maak mijn selectie niet op basis van één toernooi. Natuurlijk zal ik Renée de komende tijd goed in de gaten houden. Maar ik vind dat zij zich in de luwte moet kunnen ontwikkelen. Renée heeft heel wat tegenslag ontmoet in haar leven. Haar ophemelen lijkt mij nu geen goed idee.”

Ook Krajicek zat niet echt te wachten op Reinhard als teamlid. „Renée speelde een mooie alles-of-nietspartij. Maar ik weet niet hoe ze de rest van het jaar heeft gespeeld”, zei de halfzus van Richard. „Er zijn genoeg andere meiden die hier in Rotterdam goed voor de dag kwamen. Veel ontloopt het elkaar niet.”

Het klonk allemaal wat zuinigjes uit de mond van de titelverdedigster die in Rotterdam haar vierde trofee op rij misliep. Want hoewel Krajicek gisteren niet haar beste spel liet zien, was het vooral Reinhard die het initiatief nam en het hoofd koel hield op de belangrijke punten. Legde zij het in de tiebreak van de eerste set nog af tegen haar één jaar jaar oudere opponent, in de tweede game van het tweede bedrijf hapte zij toe op het eerste breekpunt. Ook in haar eigen opslagbeurten gaf Reinhard weinig punten weg. Haar service was niet hard, maar wel goed geplaatst. „Ik heb de afgelopen tijd hard aan mijn opslag gewerkt”, zei de 1 meter 64 lange tennisster. „Het kan allemaal nog wat constanter, maar ik wil niets overhaasten. Deze lange weg ga ik stap voor stap bewandelen.”

Krajicek wilde niet te lang stilstaan bij haar nederlaag. „Ik heb een slechte finale gespeeld en had het geluk niet aan mijn kant. Maar ik mag niet ontevreden zijn dat ik zo ver ben gekomen in het toernooi”, zei de tennisster die gisteravond nog in het vliegtuig naar Praag zou stappen. Daar wil de nummer één van Nederland zich voorbereiden op de Australian Open, waarvoor zij als enige Nederlander automatisch is geplaatst.

Het liefst had Krajicek de afgelopen week rust genomen, maar als titelverdedigster wilde ze in eigen land niet ontbreken. Dat pleit voor Krajicek, die sinds haar kwartfinaleplaats op Wimbledon geen noemenswaardige zege meer behaalde.