Namens het proletariaat tegen de verwende politie

Ik hoorde dat de minister van Financiën zich heeft aangemeld als lid van de supportersvereniging van Feyenoord. Het is geloof ik nog de vraag of de harde kern hem wil balloteren, maar hij liet zich in Nova alvast van z’n supporterigste kant kennen door hardop te hopen dat zijn club zaterdag de volle drie punten tegen AZ zou pakken.

Zijn club pakte zaterdag zoals bekend niks. De wedstrijd tegen AZ werd, net als de wedstrijd tussen Ajax en PSV, door de de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam verboden.

De schuld bleek te liggen bij twee politiebonden die keiharde cao-onderhandelingen voeren met Guusje ter Horst, en die de druk op de ketel dachten te kunnen vergroten door gedurende het voetbalsuperweekeinde hun looneisen onder de aandacht te brengen van tienduizenden erkende supporters, onder wie de minister van Financiën, van Ajax, PSV, AZ en Feyenoord.

Waar is de tijd gebleven dat de politie je beste kameraad was?

Alleen reclamebureaus en mensen met een kwaad geweten moeten toen serieus in zo’n misleidende slogan hebben geloofd. De politie is natuurlijk nooit je beste kameraad geweest. De politie pakte je bal af toen je klein was, gaf je een bekeuring als later je fietsbel niet werkte, nam nóg later je rijbewijs af als je onderweg naar de mooiste vriendin die je ooit onder handbereik kreeg, op een doodstille provinciale weg per ongeluk 180 had gereden – en als die politie haar zin wil doordrijven dupeert ze zonder blikken of blozen vier legioenen voetbalsupporters.

Vervelend soort mensen. Maar één ding blijft onder alle omstandigheden natuurlijk overeind. Ook onaangenaam volk als politievolk mag je nooit en te nimmer het democratisch recht ontzeggen op een staking of een publieksonvriendelijke werkonderbreking.

Vind ik tenminste.

Henk Kesler, directeur betaal voetbal van de KNVB, vond meteen iets anders. Hij zei:

„De KNVB vindt het volstrekt onacceptabel dat de bonden hun vastgelopen onderhandelingen willen vlot trekken ten koste van het voetbal. Ik zou minister Ter Horst willen adviseren deze verwende kerels van de politie geen cent extra te geven.”

Dat kun je geen mening meer noemen, dat is opruiing. Dat vraagt lef. Maar met miljoenen stadionbezoekers en RTL4-kijkers, alle clubvoorzitters, en (op Louis van Gaal na) de coaches en supporters van alle verenigingen, heeft Kesler het lef dat alle machtsmisbruikers altijd hadden, of ze nou een bende leidden of een communistische partij. Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder zijn toch de enige levensterreinen waar de dictatuur van het proletariaat nog steeds bestaat? En zonder iemand te willen kwetsen denk ik vaak: zou een historische figuur als Al Capone niet een gedroomde directeur betaald voetbal van de KNVB zijn geweest?

Henk Kesler: namens de boven- en de onderwereld, tegen de verwende kerels van de politie.

Hoeveel zou een modale smeris verdienen? Achttienduizend? Twintig?

Henk leidt een organisatie waar de salarissen bij clubs als Ajax, PSV, AZ en Feyenoord tussen de zeven ton en enige miljoenen liggen. Voor 25 mille komt in de eerste divisie alleen een junioortje nog z’n bed uit. De naam zegt het trouwens al: betaald voetbal.

Hoe heette ook weer de sociaal-democratische voorganger van de minister van Financiën die als premier de staf brak over exhibitionistische zelfverrijking? Later hebben ze daar in Den Haag een ‘Balkenendenorm’ tegen uitgevonden, waarmee een christelijk soort inkomensgemiddelde voor overheidspersoneel werd aangeduid. Maar Henk Kesler, in feite de spreekbuis van de sportieve zelfverrijking, hoefde zich daar niets van aan te trekken. Daarom kon hij als vrij man mevrouw Ter Horst adviseren in haar strijd tegen verwende politieambtenaren.

Zou daarom de minister van topinkomens supporter zijn geworden van Feyenoord, de parel van de KNVB?

    • Jan Blokker