Met rug recht een prijs

Niet één, maar wel vijf politici zijn onlangs verkozen als beste in hun vak. Het volk is verdeeld.

Wie heeft er eigenlijk géén prijs gewonnen? Zowel premier Jan Peter Balkenende (CDA), eenmansfractielid Rita Verdonk, SGP-leider Bas van der Vlies, zijn collega Alexander Pechtold (D66) als PVV-fractievoorzitter Geert Wilders mag zich sinds dit weekend Politicus van het Jaar noemen. De verkiezing van de politicus van het jaar verliep dit jaar chaotisch. Twee verkiezingen beconcurreerden elkaar, internetstemmingen beïnvloedden de uitslag.

Op zich niet erg, het gaat om een eindejaars-aardigheidje, ware het niet dat politici zelf veel gewicht geven aan de verkiezing. Zij gebruiken grote woorden waarmee ze de uitslag duiden. Staatssecretaris Timmermans (PvdA) noemde de verkiezing van Wilders en Verdonk door het publiek „een gele kaart” voor de Haagse politiek. Volgens Geert Wilders zelf wordt hij beloond omdat hij zijn „rug recht houdt” en „dingen durft te roepen”.

De verkiezing politicus van het jaar is sinds enkele jaren in handen van Radio 1, dat het idee overnam van de Haagse Post. Het project is altijd een beetje incrowd geweest: leden van de parlementaire pers kozen altijd de in hun ogen beste politicus. Dit jaar ging het anders: „het Nederlandse volk” mocht meebeslissen met de pers. Overigens heeft deze krant niet aan de stemming deelgenomen.

Onder het volk bleken opvallend veel SGP-kiezers te zitten. De SGP-Jongeren slaagden erin de achterban te mobiliseren, waardoor de staatkundig-gereformeerde leider Bas van der Vlies dit weekend de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. De parlementaire pers vond Pechtold de beste. Maar in de totaalscore bleek Geert Wilders weer het hoogst te scoren (tweemaal tweede).

Om het nog ingewikkelder te maken: ook het tv-programma EenVandaag kiest een politicus van het jaar. Het bepaalde, op basis van „een peiling onder deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel”, dat Rita Verdonk de beste politicus is. EenVandaag gooide er nóg een prijs tegenaan: de politicus-van-het-jaar-volgens-politici-zelf. Die prijs is voor de leider van de grootste partij, Jan Peter Balkenende. Wilders werd nu weer de slechtste. Niet erg verrassend, of, in de woorden van Tweede Kamerlid Mei Li Vos, op haar weblog: „Dûh. Kwestie van fractiediscipline bij de grootste partij het CDA en irritatie bij de rest over Wilders.”

    • Guus Valk