Kirgizië: partij wint alle zetels

Bij de parlementsverkiezingen in Kirgizië zijn gisteren volgens de nog voorlopige uitslag alle negentig zetels veroverd door de partij Ak Zjol, de partij van president Koermanbek Bakijev. De oppositie heeft de regering beschuldigd van fraude en ook internationale waarnemers hebben kritiek geuit.

Volgens de nationale kiescommissie kreeg Ak Zjol gisteren bijna 48 procent van de stemmen. Eén oppositiepartij, Ata Meken, haalde wel de kiesdrempel van vijf procent – ze kreeg 9,28 procent van de stemmen – maar ze voldeed niet aan een tweede voorwaarde om in het parlement te komen: ze kreeg niet de minimaal benodigde 0,5 procent van de stemmen in elk van de negen kiesdistricten.

Als Ak Zjol inderdaad alle zetels in het parlement krijgt en Kirgizië de facto een eenpartijstaat wordt, wordt voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1991 gebroken met een traditie. Kirgizië is de afgelopen zestien jaar de meest democratische en de meest liberale van de vijf republieken in Centraal Azië geweest.

De oppositie zegt dat bij de verkiezingen is gefraudeerd. Ze heeft met acties gedreigd als ze niet in het parlement komt. „We accepteren dit resultaat niet. De autoriteiten benoemen op cynische wijze hun eigen mensen in het parlement. De mensen voelen zich bedrogen”, zo zei een leider van Ata Meken. Waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) meldden vandaag dat Kirgizië „de kans heeft gemist” om aan te tonen dat Kirgizië aan Europese standaarden voldoet. (AFP, Reuters)