Keslers uitspraken zijn dom

De politie staat altijd paraat bij het voetbalstadion.

Kesler had begrip moeten tonen voor de politieacties.

Al jaren zijn ze niet weg te denken in het betaald voetbal. Weer of geen weer, woensdagavond of zondagmiddag, van Kerkrade tot Groningen: politiemensen horen bij het meubilair rond de Nederlandse stadions. Zonder zouden supporters gevaar lopen, maar ook winkeliers, omwonenden, treinpassagiers. In ruil voor handhaving van de openbare orde stellen politiemensen zich bloot aan scheldkanonnades van fans, soms stenen. Dat hoort nu eenmaal bij de voetballerij.

Na een loonconflict met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) besloten de politiebonden actie te voeren tijdens Feyenoord-AZ en Ajax-PSV, toppers waarbij zo’n 100.000 bezoekers werden verwacht. Hoewel de politie toezegde te zullen ingrijpen bij onveilige situaties, besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam de duels te verbieden met het oog op de openbare orde.

De politieacties schoten de directeur betaald voetbal van voetbalbond KNVB, Henk Kesler, in het verkeerde keelgat. Hij sprak op deze „zwarte dag voor het Nederlandse voetbal” van „gefrustreerde vakbondsbaasjes” en zei tot minister Ter Horst: „Doe er geen cent bij voor deze verwende kereltjes”. De directeur ging verder: hij dreigde de competitie stil te zullen leggen, desnoods niet af te maken, waardoor Nederland geen clubs meer zou kunnen inschrijven in de Europese toernooien. „Dat moet dan maar, met dank aan de politiebonden.”

Het betaald voetbal voelt zich niet voor het eerst verheven boven de rest van de maatschappij, waar stakingen ook altijd slecht uitkomen, maar tot de democratische grondrechten behoren. Maar als Koning Voetbal op zijn troon in Zeist de politie beschuldigt van de ondergang van het Nederlandse voetbal, bewijst Kesler niet alleen dat hij volkomen buiten de realiteit staat, maar maakt hij zich in zijn functie als hoogste baas van het betaald voetbal schuldig aan een taalgebruik dat grenst aan opruiing. Hoe zullen de zwaardere gevallen onder de voetbalfans reageren als zij komende zondag oog in oog staan met een politieman die toevallig ‘dienst heeft’ bij het stadion?

De voetbalbeveiliging heeft de maatschappij de afgelopen jaren miljoenen gekost. Het had de miljoenenbedrijven in het betaald voetbal meer gesierd als zij eens een financieel gebaar hadden gemaakt naar de politiemensen die al die risicoduels tussen die verwende voetbalmiljonairs mogelijk hebben gemaakt. Voor Henk Kesler zal de politie de komende jaren geen stap meer zetten.

Rob Schoof is sportredacteur van nrc.next.