Kesler maakt excuses na eis van KNVB

De directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, heeft vanmiddag zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen, afgelopen weekeinde, over de politieacties rond twee topduels in de eredivisie.

Dat schrijft de voetbalbond vanmiddag in een persbericht. „Bij nader inzien acht ik mijn woordkeuze niet passen bij het Koninklijk karakter van de KNVB en had ik deze passages dus beter kunnen weglaten”, zo wordt Kesler in het persbericht geciteerd. „Indien daardoor de indruk is gewekt dat Kesler negatief heeft geoordeeld over de totale politie, dan biedt hij daarvoor zijn welgemeende excuses aan”, schrijft de bond in het persbericht.

De Raad van Toezicht van de KNVB had vanochtend geëist dat Kesler zijn excuses zou aanbieden. Benk Korthals, voorzitter van de Raad van Toezicht, zei vanochtend ervan uit te gaan dat Kesler zijn uitlatingen over de politie „in een emotionele bui” heeft gedaan. „Maar we gaan bij de KNVB respectvol met elkaar om. Het is onnodig organisaties denigrerend te benaderen”, zei Korthals.

Kesler, die dit weekeinde op de KNVB-website politiemensen uitmaakte voor „gefrustreerde vakbondsbaasjes” en „verwende kereltjes”, kreeg gisteravond ook al kritiek van de kant van de KNVB. Voorzitter Jeu Sprengers zei op Radio 1 zich „buitengewoon geërgerd” te hebben aan de kwalificaties die Kesler gebruikte en noemde die „de KNVB onwaardig”.

Kesler hekelde zaterdag de acties die de politiebonden wilden organiseren tijdens de toppers Feyenoord-AZ en Ajax-PSV. Zij voeren actie om hun eisen in hun loonconflict met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) kracht bij te zetten. Vrijdag bepaalde de rechter dat de acties tijdens de voetbaltoppers niet onrechtmatig waren. De politie zegde toe op te zullen treden bij onveilige situaties. Desondanks besloten burgemeesters Cohen (Amsterdam) en Opstelten (Rotterdam) de wedstrijden te verbieden.

Kesler sprak zaterdag van een „zwarte dag voor het Nederlandse voetbal”. De acties, voorspelde Kesler, zouden ertoe leiden dat de competitie mogelijk niet kon worden afgemaakt, waardoor Nederland geen clubs meer zou kunnen inschrijven voor de Europese toernooien. „Dat moet dan maar, met dank aan de politiebonden”, zei Kesler zaterdag.