Kaká leidt Milan naar wereldbeker

De spelers van AC Milan juichen om de zojuist gewonnen wereldbeker in Yokohama. Foto AP AC Milan players hold up the trophy after winning the FIFA Club World Cup soccer championship final match, beating Boca Juniors 4-2 in Yokohama, Japan, Sunday, Dec. 16, 2007. (AP Photo/Itsuo Inouye) Associated Press

AC Milan blijft grossieren in belangrijke prijzen. De Italiaanse winnaar van de Champions League schreef gisteren in Yokohama ten koste van Boca Juniors uit Argentinië (4-2) opnieuw geschiedenis, door voor de vierde keer de wereldbeker voor clubteams te winnen.

Uitblinkers waren topscorer Filippo Inzaghi en Kaká, die zich over het hele veld bewoog en het spel van Milan dicteerde. Vanavond wordt Kaká zeer waarschijnlijk door FIFA-voorzitter Sepp Blatter geëerd als beste voetballer van de wereld in 2007. Hij zal zich bij aankomst op het vliegveld Malpensa in Milaan, waar duizenden supporters de ploeg opwachten, moeten haasten om nog op tijd in Zürich te zijn.

Inzaghi was tijdens de eindstrijd tegen Boca Juniors voor de zoveelste keer in zijn loopbaan de gevierde schutter bij AC Milan. Hij maakte na 21 minuten de openingstreffer en tekende twintig minuten voor het einde ook voor het derde doelpunt. Boca Juniors was in de 22ste minuut dankzij Rodrigo Palacio nog op gelijke hoogte gekomen.

AC Milan kwam in de vijftigste minuut weer op voorsprong door Alessandro Nesta (2-1). Kaká loodste Milan in de 61ste minuut in veilige haven (4-1). De Braziliaan vierde de treffer door zijn shirt uit te trekken, wat tegenwoordig verboden is. Daarvoor kreeg hij een gele kaart. Op zijn onderhemd stond zoals altijd de tekst ‘I belong to Jesus’. Massimo Ambrosini schoot in de 85ste minuut nog in eigen doel.

Clarence Seedorf voegde door de overwinning van Milan weer een grote prijs toe aan zijn erelijst. De succesvolste Nederlandse clubvoetballer liet zich in 1998 al met Real Madrid tot beste ploeg van de wereld uitroepen. De erelijst van Seedorf telt vier eindzeges in de Champions League. Hij werd bovendien landskampioen met Ajax (2), Real Madrid en AC Milan.

Trainer Carlo Ancelotti gunde Seedorf, vorig seizoen uitgeroepen tot beste middenvelder van de Champions League, in de 87ste minuut van de finale tegen Boca Juniors een publiekswissel. De middenvelder, in het Nederlands elftal onder bondscoach Marco van Basten nog altijd omstreden, ging onder applaus van zijn ploeggenoten naar de kant.

Paolo Maldini (39) kondigde aan na dit seizoen te stoppen met voetballen. De verdediger heeft dan 24 jaar voor AC Milan gespeeld. „Ik ben voldaan. Het is fantastisch dat ik zo lang bij een grote club actief mocht zijn.” Maldini, 126-voudig Italiaans international, speelde 170 Europese duels voor Milan en was 603 maal actief in de Serie A. Zijn erelijst: vijf eindzeges in de Champions League, zeven landstitels en drie wereldbekers. Alleen de wereldbeker voor landenteams won hij nooit.