Jan Bos wint 1.000 meter, zilver Gerritsen en Wüst

Jan Bos heeft gisteren bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Erfurt de 1.000 meter gewonnen. De tijd van de sprinter van Telfort was 1.08,98. De Amerikaan Shani Davis werd tweede (1.09,02), voor de Zuid-Koreaan Joon Mun. Met de vijfde plaats (1.09,99) deed ook Erben Wennemars goed mee. Simon Kuipers eindigde als zevende.

Kuipers zorgde in Erfurt wel voor een opmerkelijke prestatie op de 500 meter door brons te veroveren. Op deze afstand is een Nederlandse medaille niet gebruikelijk. Kuipers klokte een tijd van 35,26 seconden en troefde in een direct duel Jan Smeekens af (35,32). De DSB-schaatser moest alleen de Zuid-Koreanen Kang-Seok Lee (35,17) en Joon Mun (35,21) voor zich dulden. Smeekens eindigde knap als vierde.

Bij de vrouwen veroverde Ireen Wüst zilver op de 1.000 meter. De schaatsster uit Goirle moest in Erfurt alleen Anni Friesinger voor zich dulden. De Duitse noteerde een tijd van 1.15,64, Wüst 1.16,11. Het brons ging naar Chiara Simionato.

„Hier ben ik wel blij mee, ja”, sprak Wüst. „Dit is de bevestiging dat ik op de weg terug ben.” De pupil van Gerard Kemkers heeft nog niet besloten of ze zal deelnemen aan de NK sprint, het toernooi waar ze zich moet kwalificeren voor de mondiale sprinttitelstrijd. Wüst neemt daarover na de NK allround (29 en 30 december) een besluit.

Haar collega Annette Gerritsen heeft minder zorgen over deelname aan de WK sprint. Net als teamgenoot Simon Kuipers heeft zij een nominatie voor dat toernooi, waardoor ze op de NK sprint slechts vormbehoud moet tonen. Die beschermde status verdiende ze onder meer door haar ‘zilveren’ optreden op de 500 meter in Erfurt. Gerritsen volbracht de afstand in 38,72. Alleen wereldrecordhoudster Jenny Wolf was rapper: 37,88.

Gerritsen haalde een dag eerder als enige Nederlandse schaatser het podium. Ze werd derde op de 500 meter, achter Wolf en Friesinger.

Zaterdag eindigde op de 1.000 meter zowel bij de mannen als de vrouwen de beste Nederlander als vierde. Bij de vrouwen haalde Wüst net niet het podium en ging de zege naar Friesinger. Het zilver was voor Simionato, Cindy Klassen eindigde als derde.

Shani Davis won de kilometer bij de mannen. Davis, wiens vriendin deze week beviel van een zoon, finishte in een tijd van 1.09,05. Ook Denny Morrison en Joon Mun haalden het podium. Bos werd vierde, gevolgd door Kuipers en Mark Tuitert.

Kijk voor alle uitslagen op nrc.nl/mijnnext