Jan Bos verrast met overwinning op 1.000 meter

Bos viert zijn overwinning, gisteren op de 1.000 meter Foto AP Jan Bos from the Netherlands, celebrates after winning the men's 1,000 meter distance at the Speed Skating World Cup in Erfurt, Germany, on Sunday, Dec. 16, 2007. (AP Photo/Jens Meyer) Associated Press

Jan Bos heeft gisteren bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Erfurt de 1.000 meter gewonnen. De tijd van de sprinter van Telfort was 1.08,98. De Amerikaan Shani Davis werd tweede (1.09,02), voor de Zuid-Koreaan Joon Mun.

Het was de vijftiende wereldbekerzege van Bos, zijn eerste sinds hij een jaar geleden in Nagano een 1.000 meter won.

Met de vijfde plaats (1.09,99) deed ook Erben Wennemars goed mee, al was hij in de Gunda Nieman Stirnemann-hal een seconde langzamer dan winnaar Bos. Simon Kuipers werd als zevende.

Kuipers zorgde in Erfurt wel voor een opmerkelijke prestatie op de 500 meter door brons te veroveren. Op deze afstand is een Nederlandse medaille dit seizoen niet gebruikelijk. Kuipers klokte een tijd van 35,26 seconden en troefde in een direct duel Jan Smeekens af (35,32). De schaatser uit de ploeg van DSB moest alleen de Zuid-Koreanen Kang-Seok Lee (35,17) en Joon Mun (35,21) voor zich dulden. Smeekens eindigde als vierde.

Jan Bos legde de 500 meter af in 35,85 seconden en moest zich tevreden stellen met de veertiende plaats. Jurre Trouw werd zestiende (35,97). Wennemars eindigde op de 500 meter wederom in de achterhoede. Hij finishte na 36,14 seconden en werd zodoende achttiende.

Bij de vrouwen veroverde Ireen Wüst zilver op de 1.000 meter. De schaatsster uit Goirle moest in Erfurt alleen Anni Friesinger voor zich dulden. De Duitse, getraind door oud-schaatser Gianni Romme, noteerde een tijd van 1.15,64, Wüst 1.16,11. de bronzen medaille was voor de Italiaanse schaatsster Chiara Simionato.

„Hier ben ik wel blij mee, ja”, zei Wüst. „Dit is de bevestiging dat ik op de weg terug ben.” De pupil van Gerard Kemkers heeft nog niet besloten of ze zal deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen sprint, het toernooi waar ze zich moet kwalificeren voor de mondiale sprinttitelstrijd. Wüst neemt daarover na de NK allround in Groningen (29 en 30 december) een besluit.

Haar collega Annette Gerritsen heeft minder zorgen over deelname aan de WK sprint. Net als teamgenoot Simon Kuipers heeft zij een nominatie voor dat toernooi, waardoor ze op de NK sprint slechts vormbehoud moet tonen. Die beschermde status verdiende ze onder meer door haar ‘zilveren’ optreden op de 500 meter in Erfurt. Gerritsen volbracht de afstand in 38,72. Alleen wereldrecordhoudster Jenny Wolf was rapper: 37,88.

Gerritsen haalde een dag eerder als enige Nederlandse schaatser het podium. Ze werd derde op de 500 meter, achter Wolf en Friesinger.

Om ook bij de WK sprint op het podium te geraken moet Gerritsen vooral op de 1.000 meter een stap maken. Gerritsen ziet daar wel kansen voor: „Dit waren mooie races om te leren. Bij de ene wedstrijd was mijn opening niet in orde, bij de andere liet ik het vooral in de slotronde liggen. Nu is het wachten tot het allemaal goed valt.”

De overige vier Nederlandse rijdsters gaven elkaar geen duimbreed toe. Marianne Timmer klokte een tijd van 1.17,45, Gerritsen kwam na 1.17,52 over de streep, terwijl haar teamgenote Margot Boer slechts 0,01 seconde langzamer was. Marrit Leenstra bereikte de finish na 1.17,45. Het kwartet eindigde daarmee respectievelijk als vijfde, zevende, achtste en negende.

Zaterdag eindigde op de 1.000 meter zowel bij de mannen als de vrouwen de beste Nederlander als vierde. Bij de vrouwen haalde Wüst net niet het podium. Friesinger won. Het zilver was voor Simionato, Cindy Klassen werd derde. Davis won de kilometer bij de mannen. Davis finishte in een tijd van 1.09,05. Ook Denny Morrison en Joon Mun haalden het podium. Bos werd vierde. (ANP)