Hier valt veel te leren voor andere ‘maybe first ladies’

Ik heb zin in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van mezelf ben ik niet zo’n politiek dier – omdat ik politiek dier een viezige term vind – maar de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben natuurlijk niet veel met politiek te maken en des te meer met roddels, Oprah en campagnes met heel veel buttons en flyers en ballonnen.

Een belangrijk element bij de verkiezingen zijn de first ladies. Of, beter gezegd, de maybe first ladies: de vrouwen van de presidentskandidaten. Het oertype van deze ladies is Nancy Reagan, maar Laura Bush is ook een goeie; van die vrouwen met een geboetseerd kapsel, een mantelpak in een harde kleur, een onschuldige hobby (Nancy: diners voor staatshoofden organiseren, Laura: vogels kijken) en veel hart voor hun man, ook al is hij George Bush.

Nu las ik een verhaal over een nieuwe maybe first lady: Ann Romney, de vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Ik denk dat zij Nancy en Laura naar de kroon gaat steken. Zoals het een maybe first lady betaamt, gaat Ann zelf op pad om campagne te voeren voor haar man. Ze geeft praatjes bij garnalendiners en bij andere vreemde samenkomsten van Amerikaanse conservatieve mensen, en dan praat ze aanhoudend over zichzelf. Dit in de hoop dat het publiek haar, en dus ook Mitt, leuk gaat vinden. En hier valt veel te leren voor andere maybe first ladies, want Ann Romney heeft het perfecte verhaal.

1. Ann is een toegewijde echtgenote. Ze is al sinds haar vijftiende verliefd op Mitt, bekeerde zich op haar achttiende tot zijn geloof (en dat was heus niet leuk, want Mitt is een Mormoon) en is de rest van haar leven thuisgebleven om voor de kinderen te zorgen. 2. Ann heeft de perfecte familie. Tijdens haar praatjes laat ze posters zien met daarop de hoofden van haar vijf constant in de sneeuw ravottende zonen en vertelt ze uitgebreid over de ‘Romlympics’, de uiterst competitieve mini-Olympics die de familie Romney elke zomer houdt. So! Much! Fun! 3. Ann heeft een erge ziekte – multiple sclerose – maar onderdrukt de symptomen door intensief paardrijden. 4. Ann geeft bijbellessen om vijf uur ’s ochtends; dan kan ze daarna nog lekker ontbijt voor de kinderen maken! 5. Ann draagt vaak rode mantelpakjes. Niet onbelangrijk.

Anns concurrentie gaat het heel zwaar krijgen. En dan vooral die ene maybe first lady, Bill Clinton.