Haagse pop-experimenten

Pop State-X New Forms. 14/12 Paard van Troje Den Haag.

Festival State-X New Forms in Den Haag wil een broeinest van muzikaal experiment zijn. Dat leverde ook dit jaar een programma op met zoveel uiteenlopende muziek dat er geen rode draad is te ontdekken. Dat maakte de rondgang langs de diverse podia in en rond het Paard van Troje avontuurlijk, omdat je het ene moment bij een fluisterende piano staat en even later een zaal ziet stuiteren op snoeihard beukende dancemuziek.

De fluisterende pianomuziek kwam van de twintigjarige IJslander Olafur Arnalds, wiens liedjes ‘breekbaar’ heten. ‘Slaapverwekkend saai’ is een betere beschrijving van een pianist die een toets indrukt en eindeloos laat galmen en wat strijkers die al net zo tergend langzaam hun strijkstok beroeren, alsof het extreem traag bespelen van instrumenten al zo’n prestatie is dat ze aan het schrijven van liedjes niet toekwamen.

Er was veel melodische muziek, zoals van een depressieve Belg die zijn band Kiss The Anus of a Black Cat noemt en simpele stemmige folkrock maakt met onder meer cello en gitaar. Het Amerikaanse Enon kwam met springerige en erg simpele rock met echoënde vocalen en ijle klanken.

Knauwende zang vol emotie was er bij Twilight Sad dat met langgerekte akkoorden een muur van melancholie optrok. En geitenwollensokkenhiphop van Food for Animals, met rappers en een mengelmoes van geluiden zonder dat er ooit een groove was.

Bij de laptopkunstenaars ging het goed los. Bij Jackson and his Computerband leek het alsof Jackson Fourgeaud fulltime aan het msn’en was. Hij gebruikte alle dancetrucs – versnellen, geluid wegdraaien, vervormen en dan weer terug in de groove – zonder al te eenvoudig door te beuken. Vaak liet hij zijn hypnotiserende geluidscollages bijna ontsporen om pas op het allerlaatste moment de bevrijdende vierkwartsmaat weer in te brengen. Bij Aphex Twin achter hetzelfde bureau, hoefde er helemaal niet meer te worden gefluisterd: een briljant beukende mix met stampende house, electro en rauwe drum ’n’ bass.