Griekse minister weg na groeiende kritiek

De Griekse minister van Werkgelegenheid, Vasílis Mangínas, is zaterdag afgetreden, nadat hij binnen twee weken twee maal in opspraak was geraakt en onder vuur lag wegens omstreden plannen voor herziening van het pensioenstelsel.

De post wordt overgenomen door Fany Petróulia. Eén van zijn dochters bleek buiten de gebruikelijke procedure om aan werk te zijn geholpen bij het staatsbedrijf voor telefonie. Ook bleek de minister drie werknemers zwart in dienst te hebben op zijn buitenverblijf, dat bovendien illegaal tot stand gekomen bleek te zijn – er was alleen een vergunning voor een horecagelegenheid.

Mangínas was de laatste maanden mikpunt van vrijwel alle werknemers vanwege zijn plannen met het pensioenstelsel. Woensdag werd daar nog een algemene 24-uursstaking tegen gehouden.

Beroepsgroepen die zich extra belaagd voelen, waaronder medici en juristen, hebben voor deze week nieuwe stakingen op het programma staan.

Het wordt niet uitgesloten dat er onder de nieuwe bewindsvrouw, die eerder verantwoordelijk was voor de geslaagde voorbereiding op de Olympische Spelen van 2004, enige versoepeling van het beleid wordt betracht.