Film van de dag

Scène uit The ‘Burbs met Tom Hanks, tweede van links. THE BURBS foto SBS6/NET5 vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS6/NET5 verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS6/NET5 is compulsory. SBS6/NET5

The ‘Burbs. Het is Tom Hanks-week bij RTL7. Voordat de acteur twee keer achter elkaar een Oscar won voor serieuze rollen die bij het Amerikaanse publiek een gevoelige snaar raakten – vooral natuurlijk Forrest Gump (1994) – was hij een komiek met een hoog ADHD-gehalte. Na een rol in de komische televisieserie Bosom Buddies en wat tv-gastrolletjes brak hij door in 1984 met de charmante zeemeerminnenfilm Splash. Daarna volgden nog wat flops, waaronder deze toch wel erg leuke komedie in tekenfilmstijl van vrolijke cynicus Joe Dante. The ‘Burbs laat de dagelijkse horror zien van de ogenschijnlijk onberispelijke ‘suburbs’ waarnaar de titel verwijst. Onconventionele nieuwe buren, onder wie een hardrocker op zoek naar ‘thrills’, een legerfreak (Bruce Dern) en een door macabere moorden geobsedeerde man, verstoren de rust. (Joe Dante, 1989, VS), RTL7, 20.30-22.30u.

André Waardenburg